Gräs

Odlingstips 5 juli 2004

* för att gräsmattan skall vara uthållig och tåla slitage krävs goda växtbetingelser, väl utfört grundarbete, lämplig gräsfröblandning och ändamålsenlig skötsel. 

* bekämpa rotogräs och ev. mossa före sådd genom att på hösten plöja eller spadvända. Jordförbättra med kompost och brunnen stallgödsel. Odla gärna potatis. Sådd eller utläggning av färdig gräsmatta bör sedan ske i augusti–mitten av sept. (I Norrland  under våren–försommaren). 

* satsa på en bra gräsfröblandning (kostar oftast lite mer än en dålig). I en lämplig gräsfröblandning för villagräsmattor i hela landet ingår rödsvingel (65%), ängsgröe (30%) och rödven (5%). 

* gräset behöver växtnäring. Om klippet lämnas kvar behöver inte gräsmattan gödslas. Tar man hand om klippet för marktäckning bör man gödsla en gång. Detta görs på våren i samband med att gräsmattan börjar grönska. 

* dressa gräsmattan när gräset har god tillväxt. Lägg på ett ca 4 mm tjockt lager av sand. Sanden fyller ut håligheter och förbättrar jorden struktur. Detta gynnar gräset och motverkar mossa. 

* vertikalskärning. Det innebär att skära raka snitt några centimeter ned i jorden, det finns särskilda redskap för det. Vertikalskärning stimulerar rotsystemet och leder till ökad skottbildning, men effekten är kortvarig. 

* mossa gynnas om marken är dåligt dränerad och om platsen är fuktig länge efter dagg och regn.  Mossa kräver hög fuktighet och tål att växa där ljuset är otillräckligt för gräs. Milda vintrar gynnar mossans tillväxt och utbredning. Kalkning fungerar inte om pH-värdet ligger mellan 6-7. 

* öka gräsets konkurrensförmåga mot mossa genom att hålla en klipphöjd på 4–5 cm. Detta gör att gräset får djupare rotsystem och tål torka och andra påfrestningar. Gödsla, se ovan, använd gräsfröblandningar som bildar täta, skottrika mattor. Rödven har den förmågan och tolererar även skuggiga platser. 

* räfsning, mossrivning och vertikalskärning sprider mossa. 

* där inte gräs trivs är det bättre att t ex göra en perennrabatt, plantera buskar eller anlägga äng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista