Grönsaker

Odlingstips 19 juli

* Färskare grönsaker än dem du själv odlar går inte att få. I grönsakslandet produceras mängder av vitaminer, fibrer och antioxidanter.

* Odla grönsaker på en luftig, solig plats i trädgården.

* Dela gärna in grönsakslandet i nordsydligt lagda, upphöjda bäddar (= sängar), som inte är bredare än ca 1 meter. Man skall lätt nå alla delar från de permanenta gångarna.

* Grundgödsla bäddarna på våren i samband med sådd och plantering. Särskilt näringskrävande grödor, t.ex. kålväxter och purjo  kan behöva en extra näringsgiva under säsongen

* Lägg gärna sand, bark eller halm i gångarna. Det är vackert, håller ogräset borta och man blir inte smutsig om skor och stövlar när man vistas i landet.

* Vattna vid behov. Grönsaker vill ha jämn fin fuktighet för att kunna utvecklas som bäst.

* Förutom t ex kål, purjo, selleri, jättelök, majs och squash bör man förkultivera persilja och den tidigaste omgången av sallat.

* Odla gärna högväxta sorter av t.ex. bönor och ärter, vilket ger mycket skörd på liten yta. Störar (gärna målade med rödfärg) och höns- och kycklingnät ger bra stöd till klättrande växter. Landet blir vackert med tilltalande rymd.

* Använd fiberduk för att hindra t.ex. insekter att nå morötter, kål, purjo och dill.

* Odla även blommor för snitt i grönsakslandet. Många blommande växter är attraherande för nyttoinsekter såsom blomflugor, guldögonsländor och parasitsteklar.

* I slutet av juli utnyttjar man tomma platser i grönsakslandet till att så spenat, rädisor, sellerikål (pac choi), salladskål och rucolasallat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista