Perenner

Odlingstips 26 juli 2004

* Det finns perenner eller fleråriga, örtartade växter för alla lägen – från dammen till den torraste muren. Var noga med att välja rätt växt till rätt plats.

* Det är mycket viktigt att växtplatsen är väldränerad även om det handlar om en rabatt i skuggat och fuktigt läge. Endast kärr- och vattenväxter klarar att stå med rötterna i vatten en längre tid.

* Jämfört med grönsaker och sommarblommor kräver perennerna liten arbetsinsats.

* Gödsla rabatten en gång på våren helst med organiskt gödselmedel, t.ex. brunnen stallgödsel.

* Se till att ingen växt tar överhand i rabatten. Får någon göra det så måste man ganska snart göra om rabatten.

* De flesta perenner mår bra av att grävas upp och delas när de börjar bli för täta. Ett tecken kan vara att plantan dör i mitten eller att den angrips av mjöldagg.

* Klipp bort fröställningar från perenner så att de inte förvildas alltför mycket i din rabatt. Växter som lätt sprider sig är t.ex. akleja, kaukasisk förgätmigej och blågull. Lägg inte dessa fröställningar på komposten för då sprids sedan fröna via kompostjorden till andra planteringar.

* Spar vackra fröställningar som vinterståndare. Det kan röra sig om t.ex. krollilja, plymspirea, koreansk plymspirea, astilbe, strutbräken, silverax och många gräs som t.ex. arter och sorter av Miscanthus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista