Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...

Sorkskador även i gräsmattor

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 12.23
En gräsmatta utanför Härnösand, sorkåret 2011. Foto: Ulla Öhman SR

Sorkars härjningar har det handlat mycket om denna vår. Så också i brevet från Sven E Lodén:

Hej Maj-Lis!

Hörde i dag om Dina råd om sorkgnag på olika träd. I mitt fall har jag fått halva gräsmattan uppäten och uppriven av sork. Vinterns sorkgångar och bon är tydliga på gräsmattan. Var skall jag göra för att få tillbaka gräsets tillväxt? Ny jord, nya gräsfrön eller skall jag bara avvakta? Rör sig om ett par tusen kvadratmeter.

Och här kommer Maj-Lis Petterssons svar:

Sorkar har i vinter gjort mycket stor skada i vinter på fruktträd och andra träd och buskar. Ett webbsvar om detta har för några veckor sen publicerats, och finns nu att läsa i spalten till höger under "Veckans fråga".

Men även gräsmattor har drabbats!
Djuren lever under snön i det luftrum som bildas mellan snön och gräsmattan. Gångarna, som består av gräs, mossa m.m. syns tydligt när snön har smält bort. I de flesta fall har sorkarna ätit upp gräset och jorden har blottlagts. Här kommer det alltså inga nya plantor. Gräsmattan måste göras om.

Det enklaste är att fräsa upp jorden på de drabbade platserna, förbättra jorden om så behövs och så fröna. Sedan gäller det att vara mycket noga med att hålla ytan fuktig. Gräsfrön tar lång tid på sig att gro och de måste ligga ytligt. Lättast är det att få upp ett tätt bestånd av plantor om man sår gräset i augusti–september då luftfuktigheten är betydligt högre än vad som är fallet nu och de närmast följande månaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".