Vecka 32: Montbretia

Montbretia (Crocosmia x crocosmiiflora) tillhör familjen svärdsliljeväxter (Iridaceae). Detta sydafrikanska lökväxtsläkte har långa smala blad, som bildar en solfjädersform från växtens bas. Det liknar gladiolusens sätt att växa.

Blomstänglarna blir upp till en meter höga och växten blommar på högsommaren. Låt fröstänglarna sitta kvar och torka dem. De är vackra att använda som eterneller.

Denna hybrid togs fram i Frankrike på 1880-talet. Det finns flera sorter. ’Lucifer’ är kraftigväxande och blommorna har en klarröd färg.

För att få bäst utveckling bör montbretia planteras på en solig, väldränerad plats. I södra delen av landet kan plantorna övervintra utomhus. På övriga platser i landet gräver man upp plantorna sent på hösten och förvarar dem t ex i en jordkällare. Stora, täta plantor kan sedan delas på våren. Sätt gärna plantorna i krukor och driv dem i ditt växthus före planteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista