Sommarbeskärning

Odlingstips 2 augusti 2004

*Beskärning av träd och buskar som utförs under juli-augusti-september kallas JAS-beskärning.

*Med tanke på växten är den allra bästa tidpunkten för beskärning  (underhållsbeskärning)  juli-augusti-september. Underhållsbeskärning bör ske regelbundet, varje år, varvid man tar bort t ex åldrade grenar, skadade eller döda grenar, grenar som korsar andra grenar, skott som växer rakt upp i kronan, grenar som hindrar att ljus och luft kommer in i kronan och för lågt sittande grenar.

*Alla växter kan beskäras vid denna tidpunkt utan att blöda eller skadas på annat sätt. Det kan kännas skönt att veta, så man inte skadar en växt i onödan. Till de växter som blöder (vid fel beskärningstidpunkt) hör t ex björk, lönn, avenbok, valnöt, vingnöt och vinstockar. Följande växter är känsliga av andra orsaker och bör också beskäras under JAS – körsbär, plommon och hästkastanj.

*Under vegetationsperioden är det lättare att se och bedöma vilka grenar som bör tas bort jämfört med när grenarna är kala.

*Vid JAS-beskärning får man färre vattenskott och snittytorna torkar snabbare och därmed är det mindre risk för svampinfektioner jfr med vinter-vår-beskärning.

*Kraftig tillväxt, såsom blir fallet vid alltför hård beskärning under vintern-våren, gynnar angrepp av fruktträdskräfta. Kraftig tillväxt ger upphov till skott som inte hinner mogna och som därmed lätt utsätts för frostskador. I frostskadade grenar sker ofta angrepp av kräfta.

*Välj JAS-beskärning till äldre fruktträd som inte beskurits under flera år för att undvika alltför stor mängd vattenskott och därmed täta kronor.

*Om det är mycket vattenskott i träden gallra bland dessa under juli-augusti-september och försök att forma träden så att de i fortsättningen mer liknar ett äppleträd till formen.

*Bra redskap är A och O. Det man behöver är en sekatör och en bågsåg med ställbart blad eller ännu hellre en sticksåg. Sticksågen är extremt vas, smal och arbetar bara dragande (när du drar den mot dig). Det innebär att när man för sågen framåt så är den slö som en smörkniv och kan inte hugga sig fast och orsaka fula snittytor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista