Växthus och krypen som skadar

Odlingstips 16 augusti 2004

*Skugga växthuset med skuggväv eller kalk för att undvika alltför höga temperaturer. Kalken målas på i vertikala ränder så att det blir ”vandrande skugga” i växthuset.

*Plocka bort skadade blad eller delar av blad. Lämna inte detta kvar i växthuset. Om någon planta vissnar bör man gräva bort den så snart som möjligt och ta med rejält med jord runt rötterna. Lägg detta i en varmkompost, ej i en vanlig växtkompost.

*Gör rent växthuset efter avslutad skörd. Spruta väggar och inredning med en högtryckstvätt. Om det är möjligt tvätta väggarna med såpa. Var extra noga med att göra rent runt spröjsar. Där övervintrar ofta befruktade spinnkvalsterhonor.

Tomat
*Så inte för tidigt! Om man har växthus med tillskottsvärme är början av mars lämplig tid. För kallväxthus räcker det att så en månad senare och utplantera först när järnnätterna har slutat.

*Gödsla bädden med brunnen stallgödsel. Tillför även trädgårdskalk med magnesium, men gödsla och kalka inte samtidigt utan skilj på givorna annars kan man få kväveförluster.

*Tomat vill ha behagligt klimat.  Lämplig nattemperatur är 13-18°C, dagstemperatur 8-28°C.

*Vattna på förmiddagen och senast vid 15–16-tiden för att undvika sprickor i frukterna.

*Slå försiktigt på stammarna eller blomklasarna för att förbättra pollineringen. Tag även hjälp av humlor med pollineringen.

*Använd biologisk bekämpning vid angrepp av mjöllöss (vita flygare) eller spinnkvalster. Distributör: Econova Predator, tfn 042-32 98 90.

Paprika
*Paprika trivs med samma klimatiska betingelser som tomat.

*På grund av bladlössproblem bör man odla paprika i stora krukor eller hinkar. Då kan man vid behov flytta ut plantorna. Sol, vind och nyttodjur gör att plantorna efter någon/några veckor blir fria från bladlöss.

Gurka
*Gurka behöver ca 5-6 veckor från sådd till utplantering.

*Gurka är mycket värmekrävande. Vid utplantering bör jorden ha uppnått en temperatur av 20°C annars är det stor risk att rötterna förstörs och plantorna vissnar.

*Odla på en upphöjd bädd som är mycket mullrik. Gödsla med brunnen stallgödsel.

*Odla gurkorna vid hög temperatur (25-30°C) och hög luftfuktighet. Duscha plantorna på morgonen och på kvällen.

*Använd biologisk bekämpning vid angrepp av spinnkvalster och/eller trips. Distributör: se ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista