Katsuran doftar nybakt bröd.

Vecka 34: Katsura

Katsura (Cecidiphyllum japonicum) är en särdeles elegant buske med exotiskt utseende. Den är oftast flerstammig. Välj på ett tidigt stadium att spara tre till fem stammar så blir inte busken så tät. Bladen är små och hjärtformade, på våren vackert koppar- eller bronsfärgade. På hösten doftar hela busken härligt.

Katsura har skilda han- och honplantor. Blomningen infaller i samband med knoppsprickningen. Blommorna är dock relativt oansenliga, men blommande hanplantor kan göra att hela trädet får en rosa lyster.

Den får en fantastisk höstfärg i gult, violett och orangerött samtidigt som en doft av nybakt bröd eller smält socker sprids i omgivningen. Samma väldoft kan man känna på våren om bladen skadats av frost.

Katsuran vill ha en näringsrik jord med hög halt av organiskt material. Den trivs inte på en torr plats eller på en alltför styv jord. Den är fullt härdig i zon 5. Blir ca 8–10 m hög. Katsuran fick tidigt E-status, dvs tester har visat att den klarar sig bra i den svenska naturen.

Lästips
Lagerström, T. 2004. Solitärer för den stora trädgården.
Fakta Trädgård-Fritid nr 42. SLU, Uppsala.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista