Frukt och vinterförberedelser

Odlingstips 30 augusti 2004

* Flera faktorer påverkar fruktens mognad därför kan man inte ange ett datum när det är lämpligt att plocka ned frukten.

-  Temperatur, nederbörd. Under en regnig och kylig sommar mognar frukten senare än under en varm och torr.
Trädens ålder, sättning. Frukt på unga träd och träd med svag sättning mognar tidigare jämfört med frukt på äldre träd och vid riklig sättning.
Jordtyp. Frukten mognar tidigare på en lätt jord jämfört med en tyngre.

* Trädmognad och ätmognad.
När en frukt är trädmogen
-  lossnar den relativt lätt från sporren
-  övergår den gröna grundfärgen till gult eller gröngult.

- För de tidiga sorterna t.ex. Close och Transparent Blanche är trädmognad detsamma som ätmognad, dvs frukten kan ätas direkt och behöver inte lagras.
   De något senare sorterna (höstsorterna), t.ex. Mio, James Grieve, Katja, Birgit Bonnier plockas ned (trädmogna) 1–2 veckor innan de är ätmogna.
   Sorter som kan lagras till jul eller ännu längre plockad ned i september–oktober för att ätas först efter flera veckor eller månader. Hit hör t ex Ingrid Marie, Aroma, Kim, Filippa och Åkerö.

* Lagra frukten svalt ( äpple om möjligt vid +3°C, päron vid 0,5°C) och vid hög luftfuktighet (gärna i plastpåsar).

* Vissa äppelsorter, t ex Signe Tillisch, blir ofta starkt skorvangripna. Det syns särskilt fuktiga och svala vårar och somrar, som i år. Försök att odla mer skorvtåliga sorter.

* När äpplen angrips av monilia, fruktmögel, beror det ofta på att någon insekt, t ex getingar, sugit hål i äpplet. Hålet blir inkörsport för mögelsvampen.

* När äpplen faller av kan det bero på att äppelvecklaren grävt sig in till kärnhuset och ätit av kärnorna. Äpplet ”uppfattar sig” som moget och faller av. Kartfall beror ofta på att äpplet inte blivit befruktat.

* Skilj på äppelvecklaren och rönnbärsmalen. Äppelvecklaren gör en lång grov gång in till kärnhuset. Rönnbärsmalen gör flera smala gångar i äpplet.

Inför vintern
* Skydda unga fruktträd och andra begärliga växter från skador av rådjur, älg och hare genom att sätta upp höns- eller kycklingnät i en cirkel runt växterna. Nätet bör sitta på ett så stort avstånd från växten att djuren inte når de yttersta grenarna.

* Växtkompost, som inte är så näringsrik som annan kompost, kan läggas ut på alla typer av jordar under hösten. Men gödsla sent. På lerjord kan man också lägga ut stallgödsel, däremot inte på lättare jordar eftersom det finns risk för urlakning.

* Spara vackra vinterståndare i perennrabatten, klipp ned det övriga till ca tio centimeter. Då fastnar löv, som faller från träden och bidrar till vintertäckning av plantorna och till förbättring av jorden. Ser det blött och kletigt ut på våren (gäller särskilt lönnlöv), ta bort en del av löven.

* Ge rikligt med vatten till vintergröna träd och buskar, t ex rhododendron, så klarar de vintern bättre.

* I en trädgårdsdamm med gummiduk måste man installera en pump och hålla en öppen vak under hela vintern för att inte grodorna ska dö.* Plantera vårens lökar nu, ju tidigare desto bättre så att de hinner utveckla ett ordentligt rotsystem före vintern. Annars finns det risk för att de fryser upp och dör. Narcisser är känsligare än tulpaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".