Sommarrudbeckian med grönt öga och höstkänsla.

Vecka 36: Sommarrudbeckia

Sommarrudbeckia (Rudbeckia hirta var. pulcherrima ’Prairie Sun’) är fantastiskt vacker med tvåfärgade strålblommor i ljust och mörkt gul. Diskblommorna (blommans mitt) är gröna. Blomkorgarna varierar mycket i storlek, från 8 till 13 cm. Både blad och stjälk är strävhåriga. Bladen är hela, de nedre skaftade.

Rudbeckior blommar mot slutet av sommaren och under hösten och bidrar till höstkänslan med blommor främst i olika gula, orange och kastanjebruna färger. Det finns både ettåriga, tvåriga och fleråriga arter och sorter.

Sommarrudbeckia bör förkultiveras. Det är lämpligt att så fröna i mitten av april, för utplantering när järnnätterna är över. Blommande plantor blir 60–70 cm höga. De kan behöva stödjas eftersom de har en viss tendens att lägga sig.

I Sverige är sommarrudbeckian ettårig, men  försök att övervintra plantor genom att förvara dem frostfritt under vintern. Jag har lyckats bra med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista