Odla ingefära

Hej!

I vinter så har jag haft en ingefärsknöl/rot liggande på köksbänken där det är ett litet fönster. Fick sedan se att det såg ut som att den började att gro. En liten grön knopp hade blidats. Jag lät den ligga kvar för att se vad som skulle hande. Det gröna blev större. Och för några månader sedan gjorde jag en chansning: Jag skar av lite av ingefäran där det gröna var och tryckte ner den i en liten kruka med jord. Nu har den växt så den är ca 10 cm hög och har ett par flikiga blad. Min fråga är nu: Hur fortsätter jag med att sköta denna ingefära? Ska den stå ute eller inne i ett fönster? Vilken jord trivs den i? Det var vanlig blomjord som den fick nu det allra första.

Hälsningar Helen Billemark i Lammhult.

Läs Maj-Lis Petterssons svar:

Hej Helen

Trevligt att få ta del av din upptäckarhistoria. De jordstammar (ej varken knöl eller rot) av ingefära (Zingiber officinale) som säljs i butiker är alltså levande delar. Du gjorde helt rätt i att lägga ner den i jord så den fick möjlighet att skjuta skott och bli en planta. Lägger man en hel bit (ofta förgrenad) i jord så får man flera skott. Jordstammen skall läggas horisontellt på jorden och inte täckas helt av jord.  Använd vanlig planteringsjord/blomjord. Ställ den varmt och vattna. Sätt gärna på en plastpåse för att höja luftfuktigheten och därmed förhoppningsvis få fram fler skott

Ingefäran har blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet blir bara 15–20 cm högt och får ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor. Det bladbärande skottet blir ca 1,5 m högt. Plantan skall stå ljust men inte utsättas för starkt solljus. Eftersom det är en tropisk växt så kan det bli alltför torr luft i våra bostäder och det kan resultera i torra bladkanter.

Ingefära är en flerårig, tropisk växt, som tidigt har använts som läkemedel. Den anses vara bra mot det mesta; artros, ledgångsreumatism, förkylning, magknip, illamående m.m. Används framför allt till smaksättning, särskilt till asiatiska maträtter.

Maj-Lis Pettersson