Squashblomma. Foto: svtbild

Vit beläggning på squash

Hej,

Vi har försökt odla lite gurka och zucchini i vår trädgård, men dom  senaste åren har det gått dåligt - när planterna blivit halvstora växer dom dåligt och bladen får en slags vit beläggning.
Året innan har vi odlat potatis på samma jord, med bra resultat. På hosten gödslar vi med hönsgödsel, och på våren med lite Algomin, organiskt. Vad gör vi för fel?
Tacksamma för några råd.

Vänliga hälsningar

  AGNETA @ SERGIO

Hej Agneta och Sergio

Ni skall absolut inte ge upp odling av gurka och zucchini/squash! Just dessa växtslag är normalt mycket tacksamma att odla.
De är båda värmekrävande och är därmed de sista grönsakerna vi sår eller planterar ut. Grundgödsla jorden med brunnen stallgödsel 3–4 kg/m2 och om plantorna ser ut att behöva mer näring under säsongen bör man vattna med flytande näring. Både gurka och zucchini/squash behöver mycket näring för att trivas.
Eftersom ni har misslyckats flera år och fått plantorna angripna av mjöldagg så råder jag er att skaffa sorter som är resistenta mot mjöldagg. Vad gäller frilandsgurka är sorten Parka resistent mot denna sjukdom. Det är en partenokarp sort vilket betyder att den bildar frukter utan pollinering och är därmed oberoende av väderleken under blomningen. Frukterna är mörkgröna och släta. Jag har odlat den under många år och gillar den skarpt. Det är mer vanligt med angrepp av mjöldagg på zucchini/squash än på gurka. I de flesta fall kommer emellertid angreppen sent på säsongen och har därmed inte så stor betydelse.
Jag har lyckats hitta en resistent sort, men det är möjligt att det finns fler. Sorten heter Dunja. Den har mörkgröna, korta frukter. Sorterna Zuboda, Yolanda, Tosca, Mirza och Precioza är inte resistenta, men motståndskraftiga mot mjöldagg. Googla på frilandsgurka och ’Parka’ resp. zucchini/squash och ’Dunja’ eller någon av de motståndskraftiga sorterna för att hitta en fröfirma.

Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".