Vinter i trädgården

Odlingstips 27 november 2004

Täckning och täckmaterial
- Snö är det absolut bästa täckmaterialet, men det finns inte alltid till hands.

- Täckning bör ske först när marken är tjälad. Den farligaste tiden för växterna är under våren–vårvintern när solen skiner starkt och marken fortfarande är frusen.

- Fiberduk är lämplig att använda till jordgubbar,  timjan och tvååriga växter, t.ex. fingerborgsblomma  och mariaklocka.

- Granris är lämpligt att använda till rosor, fransk dragon, kryddsalvia, helgonört och curryeternell.

- Kompostjord använd lämpligen för att kupa rosorna.

Växter i krukor
- Tänk på att rotsystemet är den känsligaste delen av växten när det gäller låg temperatur

- Växter som står i krukor bör grävas ner i jorden(t.ex. rabatt eller grönsaksland)  eller i komposthögen. Utnyttja ditt kallväxthus till vinterförvaring av växter i kruka. Även i växthuset bör man gräva ner krukorna i jorden. Lägg gärna löv, helst eklöv  i ett luftigt lager över det hela. På balkongen eller terrassen bör krukorna ställas utmed en vägg och isoleras med t.ex. frigolit eller isolermattor.

Gott till fåglarna
På hösten uppskattar trastar och sidensvansar att det finns rönn i trädgården. Senare på säsongen är frukter av prydnadsaplar och naturligtvis även vanliga, ätliga äpplen begärlig föda. Följande prydnadsaplar kan särskilt rekommenderas:

Bukettapel, Malus  toringo var. sargentii

Manchurisk bärapel, M. baccata var. mandchurica

’Mary Potter’, M. Toringo-gruppen

Korallapel, M. x zumi ’Prof. Sprenger’

Undvik att plantera följande sorter av prydnadsapel: Eleyi, Hopa och John Downie eftersom de är mycket mottagliga för skorv (svampsjukdom).

Några övrigaväxter som uppskattas av fåglar:
Häck oxel,
Sorbus mougeotii. Som friväxande blir den 5–7 m hög. Bildar tät häck eller täta buskage. Tål att stå i blåsiga lägen. Zon I–VI.

Ligustersyren, Syringa reticulata (syn. S. amurensis var. japonica), vars frön är mycket begärliga för domherrar. Ligustersyrenen blir 4–7 m hög, blommar med gulvita, honungsdoftande blommor i juli. Zon V.

Damm
Om du har en damm klädd med gummiduk måste vattnet hållas öppet med hjälp av en pump. I annat fall kommer grodorna att dö. Öppet vatten uppskattas naturligtvis av fåglar.