Fruktträdskräfta. Foto: Anders Hägglund

Skador på äppelträd

Hej!
Vi har ett familjeäppelträd, som vi planterade för precis 10 år sedan.
Det står soligt och fint, och vi beskär det varje sensommar för att det skall hålla sig lagom litet i vår ganska lilla trädgård.
För kanske fem år sedan noterade vi att en del grenar fick skador på barken, något vi först trodde berodde på rådjur eller harar, men som vi efterhand har förstått kommer mer eller mindre av sig själva. En del grenar blir torra, och klipps bort, men för tillfället är detta inget stort problem; det verkar som om trädet klarar av sjukdomen/parasiten, men det blir inte så snyggt. Det är hål i barken på stammen på en sida (syd-sydväst i huvudsak). Ibland har vi sett myror i trädet, och begränsat med bladlöss, men aldrig några mängder.
En av grenarna har ett kraftigt angrepp på ovansidan, men verkar ha kompenserat (någorlunda) på undersidan så att den inte bryts av.
Frågan är naturligtvis vad det är och vad vi bör göra åt saken. Borde vi ta bort trädet genast för att hindra smittan att sprida sig, behandla det med något eller bara låta det vara?

Med vänliga hälsningar
Anders Hägglund, Mölndal

Hej Anders
Jag kan se på dina medsända bilder att familjeträdet är angripet av en svamp som orsakar fruktträdskräfta. Detta är ett förhållandevis vanligt angrepp i våra trädgårdar på främst äpple. Vissa äpplesorter är mycket mottagliga, andra är motståndskraftiga. Till de sorter som är särskilt känsliga hör Cox’s Orange, Discovery, Gravensteiner, Ingrid Marie och Åkerö. Svampen angriper främst vid bladfall på hösten och knoppsprickning på våren. Vintertid under 5°C sker ingen infektion. Sår, frostskadade skott och smala grenvinklar är de vanligaste inkörsportarna. Är väl ett träd angripet så finns smittan kvar i trädet och sår kan dyka upp när som helst. Skott med kräftsår bör tas bort. Visar huvudstam och grövre grenar sår bör hela trädet tas bort. Det är viktigt att platsen är väldränerad. Odla därför gärna på upphöjda bäddar. Fruktträdskräfta uppträder mycket ofta på leriga jordar p.g.a. att träden växer för länge på hösten och skotten blir därmed frostkänsliga.
Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista