Öländska vindruvor. Foto: svt bild

Blodhägg och blå druvor

Hej!

Jag har en blodhägg. I den har en vanlig hägg självsått sig (eller är den ympad från början…) och håller på att ta över. Jag vill ha kvar min blodhägg. Måste tyvärr föröka ta livet av den vita häggen - och min fråga är hur? Såga av grenarna nu när den blommar känns tungt,  men är det nödvändigt?

Kan ni ge exempel på en druvsort (blå) som skulle passa i söderläge mot altan i Gävletrakten.

Med vänlig önskan,
  Lina  

Hej Lina

Blodhägg, Prunus padus ’Colorata’ är ympad på vanlig hägg, P. padus. Det är alltså grundstammen som håller på att ta över och det var ju inte riktigt meningen. Det gäller att vara mycket uppmärksam på ympade växter inte minst rosor. Ta alltid bort skott som kommer fram under ympstället. Det går bra att såga bort den vanliga häggen nu om det inte redan är gjort.

En lämplig druvsort i söderläge i Gävle är staketdruvan ’Zilga’. Druvan är blå, sorten är härdig i zon 4 (5), plantan är frisk och tål -40°C utan täckning. Den är själfertil, vilket betyder att pistillen befruktas av eget ståndarmjöl. Man behöver alltså inte ha någon annan sort i närheten.

Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista