Tripsangrepp på paprikablad. Foto: Petter Karlsson

Vad har drabbat mina plantor?

Hej!

Jag har i april satt lite olika plantor som jag tänkte ha på min balkong senare i sommar. Nu står plantorna i krukor i mina fönster.
Jag befarar dock att någon sjukdom drabbat flertalet av växterna.
Bladen på framförallt örterna (basilika, persilja, koriander, mynta, rosmarin, timjan) får små torra fläckar som sprider sig och bladen trillar av efter ett tag.
Jag är rädd att detta ska sprida sig till övriga plantor jag har (tomater, squash, sallad, bönor), som jag nu ställt i ett eget rum.

Vad är det som drabbat mina plantor? Virus?
Måste jag kasta allting och börja om, eller finns det något botemedel?

Mvh Petter Karlsson, Hägersten

Hej Petter

När man får angrepp på ett flertal olika växtslag så handlar det absolut inte om en virussjukdom och i de flesta fall inte heller om en svampsjukdom. Virussjukdomar är mycket värdspecifika, vilket innebär att en skadegörare endast kan angripa ett växtslag, och få sprids med frö. Svampsjukdomar drabbar sällan växter inomhus eftersom de kräver hög luftfuktighet.

Du har fått in trips bland dina växter och då en art som kan leva på flera olika växtslag. Trips gillar värme och torr luft. De suger vätska ur växtens celler, cellerna fylls med luft och det upplever vi som ljusa partier. Ofta bildas mer eller mindre stora fläckar. Djuren är smala, endast ca 1,5 mm långa. Trips är inte så lätta att bli av med eftersom äggen läggs inne i bladet och ett puppliknande stadium finns i jorden.

Det bästa sättet att bli av med djuren är att om möjligt ställa ut plantorna. Trips gillar inte att vara utomhus. Duscha gärna växterna två gånger om dagen i 3 veckors tid så får du ännu snabbare friska plantor. Det är bra att du har isolerat de förhoppningsvis friska plantorna från de smittade.

Maj-Lis Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista