På jakt efter nunneört i Göteborgs botaniska trädgård. Foto: Tomas Lagerström.

Vårblomning och sommarinspiration

P1 måndag 15 maj kl 10.03 samt 16/5 kl 00.03 och 20/5 kl 11.35

Den som vill få inspiration och lära sig någonting om sommarblommor kan ta sig en tur till Göteborgs botaniska trädgård i sommar.

Trädgården har länge varit berömd för sina vackra och fantasifulla rabatter. Odla med P1 tittar in växthusen där tusentals små plantor väntar på utplantering efter vinterns ritningar. I den läckra rabatten ”Jordgubbar och grädde” blommar snart röda, rosa och laxfärgade nejlikor och pelargoner och gräddvit verbena på ett fat av silvernjurvinda.

Maj-Lis Pettersson och Lena Redin letar också nunneört av olika slag och hittar även blommande adonis, lungört, bollviva och vinteriberis, alltså de allra tidigaste vårblommande växterna. Ofta är de inte särskilt problematiska utan kommer troget tillbaka år efter år.

I Göteborgs Botaniska trädgård finns också Veckans växt, Japansk hemlockgran (Tsuga diversifolia)

Den presenteras utförligare här på hemsidan, under ”Veckans växt”, och under rubrikerna Odlingstips och Lästips kan du läsa mer om de vårblommande perennerna.

Nu är det också dags för den första späda rabarbern. På Julita gård i Sörmland växer över 70 olika kloner och därifrån kommer en rabarberrapport i Odla med P1.

Programledare: Lena Redin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".