En kvist av japansk hemlock.

15 maj: Hemlockgranar (släktet Tsuga)

Hemlockgranarna är besläktade med vanliga granar (släktet Picea), men de har mjukare och tunnare barrverk. Kottarna är mycket små.

Tsuga canadensis, hemlock, kommer från Nordamerika. Den blir 8-10 m hög och 5-7 m bred. Den breda kronan har vågräta grenar i luckra etage. Barren är mörkgröna med vit undersida, de hängande kottarna är rödbruna till ljusbruna. Den trivs bäst på svala platser med hög luftfuktighet. Undvik varma platser med torra vindar. Zon 3.

Tsuga mertensiana, berghemlock, blir lika hög som T. canadensis, men har ett slankare och mer kägelformat växtsätt. Barren är gråblågröna både på över- och undersidan. Kottarna är förhållandevis stora, de blir ca 5 cm långa. För övrigt  trivs den under samma betingelser som hemlock. Zon 4-5.

Tsuga diversifolia, japansk hemlock, blir 5-6 m hög på 15-20 år. Barren är blankt gröna med ljusare undersida. De små hängande kottarna är avlånga och 2 cm långa. Zon 4.

Tsuga heterophylla, jättehemlock, är ett elegant högvuxet träd med skirt, mörkgrönt barrverk. Den blir 15-20 m på 30 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista