Vårblomning och sommarinspiration

Odlingstips måndagen den 15 maj

Vårblommande perenner - växtlista

Backsippa (Pulsatilla vulgaris), april–maj, blåvioletta blommor i varierande nyanser. Det finns även röda och vita sorter. Fröställningarna är dekorativa. De vill stå soligt och ha väldränerad och kalkrik jord.

Blånunneört (Corydalis cashmeriana), 10–20 cm, blå, halvhärdig, blågrönt bladverk. Blommorna är klarblå och rörformade med sporre. De bildar klasar i toppen på stjälkarna. Blånunneörten får aldrig torka. Den måste delas och planteras om med jämna mellanrum för att inte dö ut.

Bollviva (Primula denticulata), 25 cm, röda, blå, violetta och vita blommor. Brett lansettlika blad bildar en rosett vid marken. Den trivs i humusrik och fuktighetshållande jord.

Broklungört (Pulmonaria saccharata ’Mrs Moon), 25–30 cm, april–maj, rosa blommor som övergår i violett. Blommorna sitter i flockar i toppen på de grenade stjälkarna. Den är bra som marktäckare och trivs i halvskugga–skugga.

Gullflocka (Hacquetia epipactis), 10 cm, gul blomma som påminner om en s.k. majblomma., Treflikiga, gröna blad . Finns även en form med variegerade blad. Gullflockan trivs i halvskuggigt läge i en porös, fuktighetshållande jord.

Gulltörel (Euphorbia polychroma), 50 cm, runda välformade tuvor. Bladen är lite blågröna. Blommorna sitter i flocklika samlingar, de gula högblad håller färgen in i juni. Höstfärg är röd och den har vit mjölksaft. Gulltörel blommar i maj–juni

Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia), 40 cm, mörkrosa blommor i april–juni. Bergenian har en kraftig, krypande rotstock. Bladen bildar stora, glänsande städsegrön rosetter. Den klarar de flesta jordar, bara det inte är för torrt. Blomningen avtar om beståndet blir för tätt. Dela den på våren.

Lundviva (Primula elatior), 15–30 cm, ljusgula blommor. Den vill ha näringsrik och fuktig jord. Dela den på våren. Lundvivan blommar i maj–juni.

Mossflox (Phlox subulata). 10–15 cm, maj–juni, mattbildande, nål- eller syllilka blad. Plantera gärna mossfloxen i kalkhaltig jord. Täck den med fiberduk på våren.

Trädgårdssmörboll (Trollius x cultorum ’Earliest of All’), 60 cm, gula blommor, maj–juni. Stjälkarna är grenade och bladen handflikiga. Blommorna ser ut som bollar.

Vinteriberis (Iberis sempervirens), 15–30 cm, vita blommor i maj–juni, som blir blekt violetta innan de vissnar. Det är en städsegrön halvbuske med liggande grenar. Den behöver väldränerad jord,  men ska ändå inte ha det för torrt. Vintertäck den om det finns risk för barfrost.

Violviva (Primula Pruhoniciana-gruppen ’Wanda), 10–15 cm, lila blommor med gult öga, maj. Violvivan bör delas med några års mellanrum annars har den lätt för att dö i mitten på plantan. Den trivs i fuktighetshållande jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista