Nya grepp i köksträdgården!

Odlingstips måndagen den 20 maj

Här några tips från Lena Israelsson,  för dig som vill ha en både produktiv och dekorativ täppa:

Kanta bädden.
En upphöjd odlingsbädd fungerar alltid bäst, men den torkar tyvärr lätt ut i kanterna. Kantar man bädden löser man det problemet. Är linjerna raka går det bra med plankor. Är de svängda kan man i stället använda betongsten som man ställer på högkant och gräver ner till hälften.

Satsa på kantväxter.
Det bästa sättet att få odlingsbädden att se vacker ut även om du skördar för fullt är att satsa på kantväxter. Välj gärna bladväxter som är dekorativa och står länge, till exempel plocksallat, strandkämpe, mangold eller mizunakål. Violer, minipenséer, blåvinda, blåmåra, snokört och andra småväxta sommarblommor är också fina kantväxter.

Fiberväv i starten.
Det är inte vackert med fiberväv men väven gör faktiskt underverk. Fröna gror snabbare och växterna får en kanonstart. Låt väven ligga på från sådd och tills det börja grönska i bädden. Sedan kan du ta bort den och njuta av härligheten.

Avstånd.
Strunta i vad det står på påsen när det gäller radavstånd. Du kan minska avståndet betydligt. Däremot är det viktigt att inte krympa plantavståndet. Om vi tar sallat som exempel bör avståndet åt alla håll vara så stort att även ett välväxt och fullvuxet salladshuvud får plats.

Mellankultur.
Ett smart sätt att utnyttja utrymmet i odlingsbädden är att så snabbväxande grönsaker mellan långsamma. Till exempel rädisor mellan kålplantorna, eller spenat mellan morotsraderna. När spenaten är skördad får morötterna breda ut sig.

Blommor och grönsaker.
Var inte rädd för att blanda grönsaker med ettåriga sommarblommor. De har ungefär samma krav på jord och näring, så de passar förträffligt ur odlingssynpunkt. Tänk bara på att nypa av vissna blommor, det förlänger blomningen betydligt.

Övergödsla.
Det räcker inte att grundgödsla med stallgödsel på våren. De flesta växter vill ha en extra näringsskjuts under högsommaren. Om du vill kan du gödselvattna med guldvatten (se nedan). Annars kan du tillverka gödselvatten genom att lägga en näve hönsgödsel i en hink med vatten. Låt stå över natten och späd så att lösningen liknar mörkt te.

Använd guldvatten.
Urin är ett av de mest potenta och mest allsidiga näringsmedlen. Späd först med 8–10 delar vatten och vattna sedan med lösningen, men först när växterna börjar komma upp. Dock inte på ätliga delar.

Bark som täckmaterial.
Täck gärna gångarna med flis eller bark. Det är skönt att gå på och vackert. Efter ett par år bryts materialet ner och du har finfin mull som du kan skyffla upp på bäddarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".