Den goda bondbönan! Foto: Tomas Lagerström

29 maj: Bondböna (Vicia faba)

Bondbönan är inte så ofta odlad numera, vilket är synd! Den är både god och relativt lätt att lyckas med!

Bondböna har varit i odling sedan 1200-talet, men tyvärr alltför sällan odlad i våra täppor. Du kan göra en god mustig soppa, som ofta kallas för bondbönsvälling. Man kan också stuva bondbönorna eller äta dem som tillbehör till kött m.m. Proteinhalten är extremt hög.

Plantorna blir ca 1 meter höga och kraftiga. Växer bra på lerhaltig jord. Blötlägg gärna fröna över natten. De vanligaste sorterna har vita blommor. Baljorna blir 10–20 cm långa och bönorna ligger ”inbäddade” i vit, mjuk vävnad. Plantorna kan behöva stödjas för att inte blåsa omkull.

På en öppen och ljus plats kan man lyckas bra med  att odla potatis och bondbönor tillsammans, i samma rad.

Svarta bladlöss (bönbladlusen) kan angripa topparna. Om plantorna har satt tillräckligt med baljor så kan man toppa plantorna och därmed tar man bort bladlössen. Vanliga sorter är Hangdown och Express.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".