Vackrast efter regn.

12 juni: Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)

Jättedaggkåpan tillhör familjen rosväxter, vilket inte syns särskilt tydligt. Det är en mycket anspråkslös växt som trivs i såväl sol som skugga. Jorden bör emellertid vara näringsrik och fuktighetshållande.

Den är mycket användbar i rabatter och som marktäckare bland buskar och träd; dessutom mycket vacker som snittblomma. Blommorna är gröngula i färgen. Plantorna blir ca 40 cm höga och blommar från juni till september. Bladen är blågröna och handflikiga. En speciell karaktär är att bladen fungerar som skålar till vattendroppar. Den frösår sig lätt. Dela gärna äldre exemplar.

Daggkåpan är särskilt vacker tillsammans med växter som har blåa blommor, bland perennerna t.ex. kungsnäva (Geranium x magnificum), stäppsalvia (Salvia nemorosa ’Ostfriesland’) och strandiris (Iris sibirica) och bland sommarblommorna t.ex. daggsalvia (Salvia farinacea ’Victoria’), blåsalvia (Salvia patens), ageratum (Ageratum houstonianum ’Dondo’), blomstertobak (Nicotiana Sanderae-gruppen ’Perfume Deep Purple’), doftverbena (Verbena canadensis) och violverbena (Verbena rigida).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".