De svarta vinbärsbladen krullar ihop sig, inuti ligger marodörerna.

Odlingsbrevlåda om trädgårdens marodörer

P1 måndagen den 17 juli kl 10.03.
Repriser: natt mot tisdagen den 18 juli kl 00.03 samt lördagen den 22 juli kl 11.35 (obs lördagsreprisen är något förkortad).

Det är ett misstag att tro att trädgårdsarbete är fridsamt och rofyllt. I stället handlar det om en ständig kamp med trädgårdens marodörer: bladlössen, sniglarna, steklarna, kvalstren och alla andra. Det finns många som är lika intresserade av växterna som odlaren själv. Men just växtskydd är Maj-Lis Petterssons specialområde. Det är det hon arbetar med till vardags på Lantbruksuniversitetet i Ultuna. I Odla med P1 svarar hon på brevfrågor om trädgårdsmarodörerna.

Biologen Isak Isaksson berättar om hur man ska få trevligare gäster att trivas, vackra fjärilar till exempel, och om hur man skapar mångfald i sin trädgård.

Han har tillsammans med Ulf Lundvall skrivit om detta i boken ”Närnaturboken”. Samma författare har också gett ut boken ”Vilda grannar”

Växter som lockar fjärilar är till exempel: Budleja (ofta kallad just fjärlilsbuske). Dessutom nämndes Brännässla, Strålöga, Ålandsrot, kryddörter (som Kattmynta, Isop och Oregano) och Maj-Lis tipsade om Bollgilia - en ettårig blomma.

Fjärilar vill ha vindstilla och soligt.

Programledare är Ulla de Verdier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".