Ekonomiekot Lördag 2009

Ekonomiekot Lördag sänds i P1 klockan 11.40. Här kan du höra vårens program i efterhand eller ladda ned dem som poddradio.

24 oktober
Solidaritet och finanskris - hänger det ihop ? När lågkonjunjkturen slår till ställs frågan på sin spets om vad som händer mellan människor, länder och ekonomier när världsekonomin havererar. En av gästerna är Sven Elander från Forum Syd.

17 oktober
Kina kliver fram en stor aktör på den globala scenen. Som tredje största ekonomiska makt har Kina fått en ny roll, en roll som ibland möts av misstro från omvärlden. Varför fortsätter Kina att hålla sin valuta undervärderad som ger kostnadsfördelar , och hur kommer det gigantiska stimulanspaketet att påverka den inhemska ekonomin, finns det en risk för en inflationsbubbla om några år.

10 oktober
IMF ska vara finanspolis, menar en USA-minister. Diskussion om dess framtida roll, ska den arbeta preventivt och förhindra kriser? Deltog gjorde bland andra Riksbankens chef Stefan Ingves.

3 oktober
Finanskrisen i kulturen. På vilka sätt märks krisen av i kulturutbudet ett år efter kollapsen i världsekonomin? Medverkande var Helena Lindblad, filmredaktör på DN, Jasenko Selimovic, avgående chef för Radioteatern och Mikael Jönsson, Sveriges kulturråd i Paris.

26 september
Stockholmsbörsen har stigit med 40 procent sen årsskiftet, och det är uppåt på all världens stora aktiemarknader. Stockholmsbörsens chef Erik Thedeen samtalade med konstnären Ulrica Hydman Vallien om hur man tolkar drivkrafterna bakom uppgången.

19 september
Höjda eller sänkta skatter, vad är bäst när vi ska ta oss upp ur den svåra lågkonjunkturen och det bara är ett år till det svenska valet? Skatter och konjunktur diskuterades av LO:s chefsekonom Lena Westerlund och Sven-Olof Lodin, professor och skatteexpert.

12 september
Ekonomiekot Lördag Special - ett år efter kraschen.
Var står världsekonomin i dag, ett år efter finanskraschen?
Den 15:e september är det ett år sedan investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs och utlöste ett finansiellt kaos över hela världen. Var står vi idag och vad händer nu? Cecilia Hermansson, chefekonom Swedbank och SAS vd Mats Jansson var några av gästerna hos Brita-Lena Ekström.

5 september
Ett år efter finanskollapsen simmar världsekonomin i bankstöd, lånegarantier och stödpaket för tusentals miljarder. Nu, efter tecken på ljusning i ekonomin, börjar diskussionen om exitstrategier; hur man ska dra tillbaka räddningspaketen. Medverkade gjorde förre riksbankchefen Lars Heikensten och Nordeas chefekonom Annika Winsth.

29 augusti
Vi tar temperaturen på USA:s ekonomi ett år efter finanskrisen. Medverkade gjorde Investors vd Börje Ekholm och tidningen Fokus chefredaktör Karin Pettersson.

22 augusti
Var tog finanskrisen vägen? Analys de nya positiva signalerna om att botten i lågkonjunkturen är nådd i världen. Medverkade gjorde Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén och företagsanalytikern Peter Malmqvist.

13 juni
Håller de gamla vektygen eller måste man tänka nytt ? Björn Savén, grundare av riskkapitalbolaget IK Investment Partners och Cecilia Hermansson chefekonom på Swedbank medverkade. Gillian Tett, som är biträdande redaktör på Financial Times berättade också om sin nya bok om finanskrisen.

6 juni
Är botten nådd? Och blir det ett V eller ett U? Kryptiska tecken för hur konjunkturläget ser ut just nu. Det rätades ut och förklarades av Jan Johansson, vd för SCA och Cecilia Skingsley, ekonom på Swedbank.

30 maj
Ekonomi betyder mest i valet till EU-parlamentet enligt EU:s egna undersökningar. Vad kan då en folkvald politiker göra åt finanskrisens konsekvenser? Sveriges EU-minister Cecilia Malmström debatterar med Mats Hallgren, Svenska Dagbladets EU-reporter.

23 maj
När Finanskrisen blev en bilkris stod det klart att det tillverkas alldeles för många bilar i världen. Vilka överlever och vilka får stänga sina fabriker? Bilanalytiker Matts Carlsson och Bil Swedens vd Bertil Moldén medverkade liksom Ekonomiekots ekonomiske kommentator Christer Hillbom.

16 maj
Finanskrisens konsekvenser för ett enskilt företag, men också framtiden för den svenska exportindustrin diskuterades med bland annat Magnus Yngen, vd för Husqvarna.

9 maj
Är det värsta över nu? Får man tro prognosmakare världen över så vankas det bättre tider. Ekonomiekot Lördag ställer frågan om det inte vore på sin plats att inta en sund skepsis. Medverkade gjorde bland andra Kerstin Hallsten, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

2 maj
Kineserna är redan där, USA tappar mark och EU ligger i topp. Vem vinner slaget om den afrikanska kontinenten? Om Sascha Sohlman på Kommerskollegium och Karin Fries på HQ Bank diskuterar hur uthålliga investerarna är i kristider.

25 april
Efter förra sommarens oljeprisrally har både konsumtion, produktion och priset på olja sjunkit. Metallpriserna backar också. Råvarornas roll i världsekonomin diskuterades av professorn Kjell Aleklett och råvaruexperten Magnus Ericsson.

18 april
I takt med minskad export och tillväxt syns oroväckande tecken på att världens allra fattigaste blir fler och fler. Medverkade gjorde Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson och professorn i nationalekonomi Fredrik Sjöholm vid Institutet för näringslivsforskning, IFN.

4 april 
Vilken betydelse får G 20 mötet? Vi analyserar mötet och dess konsekvenser, på plats i London. Medverkande är Erik Berglöf, chefekonom på den europeiska utvecklingsbanken EBRD, och Samir Brikho, vd för Amec i Storbritannien.

28 mars
Trots raseriet över höga chefsbonusar i både USA och Europa är det inte dags att begrava rörliga chefslöner? Forskaren Eva Meyersson och chefsrekryteraren Bengt Lejsved har båda argument som talar för att bonusarna överlever krisen.

21 mars
Det är dags att spana efter vårtecken i den mörka världsekonomin. Finns det ljusglimtar och vilken betydelse har olika stödinsatser hittills haft? Medverkar gör Urban Bäckström, VD för Svenskt Näringsliv, och Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank.

14 mars
Vad väntar det närmaste halvåret? Bank efter bank har hamnat i svårigheter och behöver statligt stöd. Gäster i programmet var Swedbanks nye vd, Michael Wolf och bankanalytikern Rodney Alfvén.

7 mars
Hur tänker och agerar näringslivets ägare i kristider? Finanskrascher och smällar danar ägandet, visar erfarenheten. Jacob Wallenberg, som leder Skandinaviens största maktbolag Investor, var gäst i programmet, liksom journalisten och författaren Ronald Fagerfjäll. 

28 februari
Finanskrisen hotar sponsring av idrott och kultur. Privata företag drar sig ur Londons OS-satsning 2012 och även svensk damtennis hotas. Hur påverkar finanskrisen idrotten och kulturen? Medverkade gjorde Emma Stenström, forskare på Handelshögskolan i Stockholm och Thomas Elderhov, redaktör för Idrottens Affärer.

21 februari
Det börjar se riktigt illa ut för länderna i östra Europa. Swedbank och SEB, som har stora lån i Baltikum lever alltså farligt nu när ländernas valutor sjunker, tillväxten backar och investeringarna krymper. Risken för ett delat Europa växer. Medverkar gör Torbjörn Becker, Handelshögskolan i Stockholm, och Lars Christensen, Danske Bank i Köpenhamn. 

14 februari
Den nationella egoismen sprider sig i Europa. Därför kallas nu Europas ledare till ett extra krismöte där kampen mot protektionism står högst på agendan. En av de som oroas är den italienska arbetsgivarorganisationen Confindustrias ordförande Emma Marcegaglia.

7 februari
Nu går världens länder in i en ny fas, avglobalisering. Ökad protektionism är det första tecknet. Hör vad Scaniachefen Leif Östling säger om den vändningen i världsekonomin. Medverkar gör också debattören Niklas Ekdal.


31 januari
Hur stor är risken för ett handels- och valutakrig? Sveriges handelsminster Ewa Björling oroas av en smygande protektionism till följd av statliga räddningsinsatser som bot mot finanskrisen. 

24 januari
Hur kommer världen att se ut efter krisen och vilka är lösningarna? Det är temat på årets Davosmöte. En av deltagarna är Michael Treschow, ordförande i Ericsson. 

17 januari
Varför ska vi lita på bankerna? S-politikern och Folksamchefen Anders Sundström är ny storägare i krisdrabbade Swedbank. Han diskuterar med ekonomen och forskaren Lars Silver på KTH i Stockholm.

6 januari
Ingrid Bonde, Robert Weil, Olof Faxander och Klas Eklund om finanskrisens fortsättning under 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".