Italienska ligan tappar publik.

Publiken sviker i världsmästarlandet

Den italienska fotbollen skakas ännu en gång av en kris, men denna gång är det publikkrisen i Serie A det gäller.

Konsekvenserna av fotbollsskandalen i somras och att Juventus skickades ner i Serie B märks nu allt tydligare för varje omgång i den högsta ligan.

Snittet fram till igår var 19 500 per match och onsdagens tio matcher lockade i snitt 18 600 trots att Inter spelade hemma inför 39 000 åskådare.

Men Empolis ynka 4 006 och de knappa 6 400 som såg Siena möta Catania drar ner snittet och Serie A-fotbollen är nu på väg mot sitt sämsta publikår sedan 1970.

Publiksnittet är halverat jämfört med mitten på 80-talet i landet som är regerande världsmästare. De enda som är glada är klubbarna i Serie B och Juventus lockar både folk och TV-kanaler.

Lägg till att gamla storlag som Napoli och Genoa spelar i serien i år så finns förklaringen till att publikökningen just nu är 20%.

Juventus har tagit flest poäng av alla lag i Serie B men Zlatans gamla klubb startade säsongen på 17 minuspoäng och är fortfarande i botten av tabellen som toppas av Genoa och Napoli.

När det är dags att summera den italienska säsongen lär trion vara tillbaka i Serie A för att bota publikkrisen.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".