Generalsekreterare Hellströmer.

Poängavdrag vid rasism från nästa år

Nästa säsong riskerar svenska fotbollsklubbar att ställas till svars och straffas med poängavdrag om publiken gör sig skyldig till rasistiska förseelser.

Rasistiska påhopp kommer från och med nästa år att likställas med ordningsstörning inom svensk fotboll.

Om en klubbs supportrar exempelvis skriker rasistiska tillmälen från läktaren, och klubben inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra det, kan den aktuella klubben straffas med poängavdrag.

Det som införs är alltså en liknande bestämmelse som nu gäller vid ordningsstörningar.

– Det kommer att läggas ett förslag om att poängavdrag kan användas som ett straff vid rasism, från och med nästa säsong, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmmer.

– Det här är något som vi måste införa i våra tävlingsbestämmelser, det kräver det internationella förbundet, förklarar Hellströmmer.

Regeln om poängavdrag för rasism är således en anpassning till det internationella förbundet FIFA:s regler och kommer att gälla i svensk fotboll från och med säsongen 2007.

Bakgrunden till att det internationella förbundet infört regeln är att det förekommit stora problem med rasism inom bland annat spansk och italiensk fotboll.

Sune Hellströmmer betonar dock att tillämpningen av regeln i Sverige kommer att vara försiktig.

Det måste alltså vara ställt bakom allt tvivel att det rasistiska tillmälet verkligen kom från klubbens supportrar och att klubben hade en möjlighet att förhindra det.

Men teoretiskt sett skulle regeln också kunna drabba ett lag om en spelare i det laget skriker något rasistiskt till en motspelare.

- Ja, här är FIFAs regelverk generellt när det gäller rasism mellan spelare och ledare och från publiken, så teoretiskt kan det bli aktuellt, säger Hellströmmer.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".