Även Holm behöver stöttas.

Friidrottens bredd viktig för storstjärnorna

Den svenska friidrottseliten är framgångsrik. Men under toppen saknas bredd och många lägger av trots att de utgör ett viktigt stöd för stjärnorna.

Skiktet under friidrottseliten är en fåhövdad skara, bredden är tunn.

Vad kan man göra för att fler ska hålla på med friidrott längre upp i åldrarna? Och fyller bredden någon funktion för eliten?

Svaret på den senare frågan visar sig vara ett klockrent ja.

– När många av de bästa är hemma i sin egen förening är de ensamma på den nivån, men har ändå stor nytta av sin träningsgrupp där, säger förbundskapten Thomas Engdahl.

Stjärnorna vill ha bredd
Och Engdahl får medhåll från en som vet.

– Det är bättre att det är fler. Då finns det alltid någon man kan sporras av och sporra tillbaka, säger höjdhoppsstjärnan Stefan Holm.

Men uppmuntran behövs för att fler ska fortsätta med friidrotten. Tendensen är att många lägger av efter gymnasienivå när de inte lyckats nå eliten.

Fler klasser behövs
Ett sätt som lyfts fram från olika håll är att fler klasser kan behövas. På så sätt hänger fler kvar utan att känna sig överflödiga och underlägsna.

– Åldersklasserna måste ökas. Och på de yngre nivåerna räcker det inte med en lagtävling om året. Mer stafetter behövs! säger ungdomstränaren Linn Hellstrand.

Laget är något viktigt för idrotten. Både för stjärnorna och för friidrottarna under elitskiktet.

– Det är lättare att prestera om man har ett lag i bakgrunden. Då hjälper alla varandra, säger förbundskapten Thomas Engdahl.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".