Ny "U21-allsvenska" startar i vår

Sveriges elitklubbar i fotboll startar nu en helt ny serie, en sorts U21-allsvenska, för att bättre utveckla sina talanger.  Serien startar redan i vår. Mycket talar för ett beslut inom tio dagar.

Den nya U21-serien kommer att bestå av drygt 20 klubbar indelade i geografiska grupper. Spelarna ska första året vara födda 1986 och senare, plus max fyra överåriga.

– Syftet är att få till en bättre och tuffare matchning av Sveriges talanger, i stället för att de skall spela i reservlagsserierna som finns idag, säger Mats Engqvist, projektledare inom klubbarnas organisation, Svensk Elitfotboll (SEF).

Fler spelare får chansen
Svenska mästarna Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson hör till dom mest drivande. Han menar att klubbarna i allsvenskan och Superettan förmodligen kommer att göra fler rekryteringar i närområdet med den nya serien.

– Man kan ge fler spelare chansen, för att det finns ett vettigt och attraktivt seriespel.

– Och min vision är att U21-lagets match, så långt som möjligt, läggs i samband med en allsvensk match så att det blir högre status, säger Andreasson till Radiosporten.

Sval respons från Stockholm
Fler än 20 intresseanmälningar har alltså kommit, men bland Stockholms-klubbarna har Engqvist och Andreasson märkt av en svalare respons.

– De har ett annat utlåningssystem av spelare, har jobbat mer med farmarklubbsavtal, så Stockholms-klubbarna har nog färre egna unga spelare, säger Andreasson.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".