"Låga ambitioner trubbar av pingiseliten"

Svensk bordtennis är sämre än någonsin efter kvalförlusten mot Grekland. Nu riktar SOK:s sportchef Glenn Östh kritik mot både klubbar och förbund.

Grekland-Sverige 3-1
De siffrorna i resultatbörsen speglar en kvalmatch i Aten på tisdagskvällen. Och de innebär att herrlandslaget missar EM-slutspelet i Belgrad 2007.

I alla EM sedan starten 1958 har Sverige stridit om medaljer, med 14 lagguld, och aldrig sämre än sjua.

– Sveriges svacka är riktigt djup, säger Glenn Östh på Sverige Olympiska Kommitté till Radiosporten.

Östh fruktar att Sverige inte kvalificerar sig med ett lag heller till Peking-OS 2008. För att ta sig dit kan det krävas en kortsiktig åtgärd: ”Operation övertalning” av antingen Jörgen Persson, Peter Karlsson eller Jan-Ove Waldner.

I SOK:s stödprogram finns numera bara två bordtennisspelare, Per Gerell och Jens Lundqvist. Ingen tjej alls.

”Klubbarna har fått för mycket att säga till om”
Vad är då skälet till att Sverige sjunkit så djupt?

- Det har inte tränats tillräckligt bra ute bland klubbarna. På den nivån har man bara haft SM i sikte. Klubbarna har fått för mycket att säga till om, och fått ta för mycket ansvar, med förbundets tillstånd, säger Östh.

Han menar också att förbundets allt sämre ekonomi gjort att klubbarna tillåtits ta detta ansvar för träningen. Men då har spelarna inte utvecklats tillräckligt.

- Förr, på 70-, 80- och 90-talet samlades landslaget ca 100 dagar på ett år för läger eller tävlingar utomlands. Det var helt nödvändigt för att hänga med. Idag kan Erik Lindh samla laget ca 20-25 dagar, säger SOK:s bordtennisansvarige Glenn Östh kritiskt.

Bengt Skött
radiosporten@sr.se