Bengt Skött om Anna Carin Olofsson

Hon är den typen som tycker att ”ja det är klart att det är kul men egentligen inte såå märkvärdigt…”.

Ändå fick hon svenska folket att jubla intill tv- och radioapparater i februari. Och hon fick kungen att hoppa av upphetsning på OS-läktaren i Cesana.

”Aco” är den senaste vinterfavoriten i svenska hjärtan, efter andra damstjärnor som ”Billan”, ”Pillan”, ”Magda” och Anja.

Hon har ju trots allt lyckats med det som den fyrfaldiga Jerringpris-vinnaren Magdalena Forsberg aldrig fick uppleva: Att vinna OS-guld.

Vägen till OS-guldet
Lördagen den 25 februari, den näst sista tävlingsdagen i Turin, slog hon till på masstarten. Ett helt samlat fält gav sig alltså ut i alpterrängen, fyra skjutningar genomfördes och det blev för Olofsson en enda bom. Den kom i den sista stående skjutningen, men då hade hon redan grepp om tävlingen.

Svenskan gick i mål under lysande sol och med ett blygt leende på läpparna. Först 19 sekunder senare anlände tvåan, den tuffaste konkurrenten Kati Wilhelm.

Olofssons silver i sprint nio dagar tidigare hade gett förhoppningar, men nu kom det totala succén.

I OS fyra år före, i högt belägna Soldier Hollow i USA, minns jag längdskidåkaren Anna Carin Olofsson som en tunn utfyllnad i truppen, knappast värd att intervjua vid målet efter hennes lopp. Så kändes det då. Vem kunde ana?

Redan i årskurs 8 i Sveg sköt delar av klassen luftgevär på vissa lediga stunder. Och hon var med sin far ute i skogen, inte i riktiga jaktmoment, men hon övade sin gevärstalanger genom att sikta på en burk som satts upp en bit ifrån.

Vid ett tillfälle tävlade hon med övriga familjen och överenskommelsen lydde: ”Den som inte prickar burken där borta får gå hem”. Men alla lyckades.

”Magdas” arvtagerska 
Efter OS 2002 bestämde sig då 29-åriga Anna Carin Olofsson att sadla om, att satsa på skidskytte. Det var just då den tyske tränaren Wolfgang Pichler hade tagit avsked av en viss Magdalena Forsberg, som bestämde sig för att sluta. Tronföljden var tryggad.

Pichler och Olofsson har haft samma täta och fruktansvärt krävande samarbete som tysken och ”Magda” hade – men med en skillnad: ”Aco” tränar ännu hårdare.

Både före OS och nu före VM-säsongen 2007 har Olofsson – och för all del även andra i landslaget – drillats hårt på fysläger i både Ruhpolding och Kiruna. Och via mejl sänds varje dag detaljerade träningsprogram och fysiologiska testvärlden mellan de två, när de är på skilda håll.

Skyttet kan förbättras
Också själva skjutningarna är självklart avgörande för framgångarna. Hon noterade 83 % träffar i senaste världscupen, en notering som bara är 26:e bästa i dameliten.

Men med hjälp av skjuttränare Leif Andersson utvecklas Olofsson alltmer. På lägren brukar hon avfyra ungefär 250 skott om dagen, fem dagar i veckan.

Och hon blir framför allt snabbare på vallen, från första skott till dess att hon greppar stavarna igen.

Älskar att sticka
”Det känns ibland som jag inte har något liv”, har Olofsson sagt. Men hon har sambo i ett äldre, men nyrenoverat hus utanför Sveg, hon är utbildad sjukgymnast och hon älskar att sticka. Alltså inte bara ut med skidor och stavar, utan också inne, i stilla ro, textilintresserad som hon är.

Anna Carin Olofsson lider ibland av en hörselskada, tinnitus, som hon fått för länge sedan av alltför stark popmusik i öronen. Det är alltså inte skotten på skjutvallen som är något problem.

Och det är ingen tvekan om att herr Pichler hörs tydligt när han gastar fram snabba råd, eller bara muntrar upp, intill spårgatan där ”Aco” skejtar fram.

”Aco” den stora stjärnan
Nu är en ny spännande säsong här för skidskyttet, den fascinerande sporten som blixtsnabbt växlar från skyhög ansträngning till maximalt lugn.

Och så bjuder den på svenska framgångar. Herrarna hänger med bra – men den stora stjärnan kallas ”Aco”.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se