Sensation av Järbyn - pallplats i Super-G

Han var ratad av landslaget. Men togs till nåder och tackade med eftertryck. Veteranen Patrik Järbyn blev på söndagen trea i Super-G i Lake Louise i Kanada, sin första pallplats sen 1998.

Tävlingen genomfördes i ett kyligt Lake Louise och Järbyn hade startnummer 11. Han startade väldigt bra och ledde vid den första mellantiden men tappade lite mot slutet, men inte mer än att han åkte in som tvåa under målskynket.

Järbyn passerades dock senare av österrikaren Scheiber men tiden räckte ändå till en överraskande tredjeplats för den svenske veteranen som ratades av landslaget inför den här säsongen.

Men trots den smällen gav han sig inte. Träningen skötte Järbyn istället på egen hand och när Fredrik Nyberg skadade sig allvarligt för en tid sen var han välkommen tillbaka i landslaget igen och tackade alltså idag för förtroendet.

Överraskande segrare blev hemmaåkaren John Kucera som tog sin första världsupseger. Men att den 37-årige Järbyn återigen stod på pallen i en världscuptävling - för första gången sen 1998 - var en minst lika stor överraskning och svensken kan nu kanske kan bli ett medaljhopp på herrsidan i VM i Åre i början av nästa år.

De svenska alpina herrarna har ju för övrigt börjat säsongen mycket bra. Markus Larsson var ju t ex tvåa i säsongens första slalomtävling.

Radiosporten
radiosporten@sr.se