Proffsboxning är nu tillåten i Sverige

Ja till proffsboxning men nej till titelmatcher - ungefär så kan man sammanfatta Kampsportdelegationens besked till arrangörerna av boxningsgalor nästa år.

 

– Jag är oerhört positivt överraskad, det är väldigt glädjande. Det här är en öppning och en början, säger Boxningsförbundets ordförande Bettan Andersson till Radiosporten.

Proffsboxningsgalan i Göteborg den 27 januari får nu alltså tillstånd för att man i princip anpassat reglerna till amatörboxningen, vilket bland innebär att den effektiva matchtiden inte får överstiga 12 minuter och att läkare kan stoppa matchen.

Göteborgsgalan får tillstånd trots att deltagarna inte behöver använda huvudskydd. Kampsportsdelegationen har bedömt att huvudskyddet i första hand bara skyddar huvudets yttre delar, såsom ögonbryn.

Men det blir inte möjligt att arrangera titelfighter där matchtiden är tolv treminuters-ronder. Kampsportdelegationen är inte heller nöjd med säkerheten vid den typen av galor.

Därför blev det nej till titelmatchen där ryssen Nikolai Valuev skulle försvarat sitt WBA-bälte i Globen i Stockholm. Ryssen, som bland annat besegrade Attila Levin på vägen mot sin mästartitel.

Mats Dahlberg
mats.dahlber@sr.se
Kenneth Jansson
kenneth.jansson@sr.se