Bragdguldet till Anja Pärson

Anja Pärson fick 2006 års bragdguld, tack vare sitt slalomguld vid OS i Turin. Radiosporten nådde en överraskad Anja Pärson. Hon trodde Tre Kronor skulle få priset.

 

Juryns motivering löd: ”Suverän triumf i maximalt pressat läge - mästarklass”.

– Jag är mest bara chockad just nu, säger till Radiosporten.

– Jag trodde inte att jag skulle få det, hoppades nästan på att curlingtjejerna skulle få det. Och jag trodde det skulle gå till Tre Kronor.

Jerringpriset också?
Radiosportens Jerringpris som svenska folket röstar fram ska delas ut efter nyår, men att få det också är inget Anja Pärson räknar med.

– Det vet jag inte, jag är bara glad att folk uppmärksammar mig och att man får belöning för det slit man lägger ner.

Presterade under press
Anja Pärson hade stor guldpress på sig inför Turin-OS i februari, men till en början fick hon inte till det. Brons i både störtlopp och kombination i ett mästerskap där det bara var guld som gällde.

Och i slalomen slog hon till efter en bragdinsats i en dimmig OS-backe. En insats som gav henne bragdguldet ett idrottsår då konkurrensen var mördande. Då Tre Kronor tog både OS- och VM-guld, Anna Carin Olofsson blev guldmedaljör i OS och sprintåkaren Björn Lind dubbel dito.

Anja Pärson är den tredje alpina åkaren efter Ingemar Stenmark (1975 och 1978) och Pernilla Wiberg (1991) som belönas med bragdguldet.

 

Radiosporten
radiosporten@sr.se