Bragdguldet till Anja Pärson

Anja Pärson fick 2006 års bragdguld, tack vare sitt slalomguld vid OS i Turin. Radiosporten nådde en överraskad Anja Pärson. Hon trodde Tre Kronor skulle få priset.

 

Juryns motivering löd: ”Suverän triumf i maximalt pressat läge - mästarklass”.

– Jag är mest bara chockad just nu, säger till Radiosporten.

– Jag trodde inte att jag skulle få det, hoppades nästan på att curlingtjejerna skulle få det. Och jag trodde det skulle gå till Tre Kronor.

Jerringpriset också?
Radiosportens Jerringpris som svenska folket röstar fram ska delas ut efter nyår, men att få det också är inget Anja Pärson räknar med.

– Det vet jag inte, jag är bara glad att folk uppmärksammar mig och att man får belöning för det slit man lägger ner.

Presterade under press
Anja Pärson hade stor guldpress på sig inför Turin-OS i februari, men till en början fick hon inte till det. Brons i både störtlopp och kombination i ett mästerskap där det bara var guld som gällde.

Och i slalomen slog hon till efter en bragdinsats i en dimmig OS-backe. En insats som gav henne bragdguldet ett idrottsår då konkurrensen var mördande. Då Tre Kronor tog både OS- och VM-guld, Anna Carin Olofsson blev guldmedaljör i OS och sprintåkaren Björn Lind dubbel dito.

Anja Pärson är den tredje alpina åkaren efter Ingemar Stenmark (1975 och 1978) och Pernilla Wiberg (1991) som belönas med bragdguldet.

 

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Bragdvinnare 2000-talet

2012 Lisa Nordén
2011 Therese Alshammar
2010
Herrstafettlaget, skidor
2009 Helena Ekholm
2008 Jonas Jacobsson
2007 Anja Pärson
2006 Anja Pärson
2005 Kajsa Bergqvist
2004 Stefan Holm
2003 Carolina Klüft
2002 Susanne Ljungskog
2001 Per Elofsson
2000 Lars Frölander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista