Tre svenska världsettor i friidrott

Christian Olsson, Kajsa Begqvist och Carolina Klüft toppar alla sin grenrankning för 2006. Dessutom finns ytterligare fem svenskar med på topp-10.

Sverige har tre världsettor i friidrott. Det står klart sedan Track & Field News släppt rankingen för 2006.

Christian Olsson, Kajsa Begqvist och Carolina Klüft toppar alla sina grenrankingar och Klüft toppar sjukampsrankingen för femte året i rad. Förutom världsettorna har Sverige fem utövare med bland topp-10 i respektive gren.

Det är höjdhopparna Linus Thörnblad och Stefan Holm som ligger trea respektive fyra, Susanna Kallur som ligger fyra på 100 meter häck, Alhaji Jeng som är åtta på stavrankningen och Anna Söderberg som är rankad nia i damernas diskus.

Åtta svenskar bland de tio bästa i respektive gren är det bästa utfallet sedan 1954 då hela tio svenskar fanns med på rankingarna.

Dessutom har Sverige aldrig haft fler än tre världsettor även om vi tidigare haft tre som toppat sina grenrankingar. Senaste var 2004 då Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm var etta i sina grenar.

David Sauter
david.sauter@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".