Tuffare krav för svenska basketklubbar

Trägolv och minst 900 sittplatser på läktarna, bättre ekonomisk skötsel och förbättrade match- arrangemang. Det krävs av svenska basketklubbar som spela i den högsta basketligan i framtiden.

Sedan det kontroversiella bolaget Obol försvann som huvudsponsor för basketligan ser nu Svenska Basketförbundet sin chans att förbättra verksamheten.

En kommitté med bland annat förbundsordförande Jan Jacobsen i spetsen har tillsatts för att se över hur ligan sköts.

– Ska man ha en bra verksamhet så måste man ställa krav. Och vi måste göra en bättre produkt för att öka intresset och förbättra kvaliteten i svensk basket, säger Jan Jacobsen.

Resultatet är att det i framtiden blir tuffare krav för klubbarna som är med eller vill vara med i ligan. Redan nu förbättras den ekonomiska kontrollen och flera klubbar ska granskas närmare.

Tvingas till ombyggnad
En stor förändring inträffar också inför säsongen som börjar hösten 2008. Då måste alla hallar i basketligan ha trägolv och ha minst 900 sittplatser på läktarna.

Det innebär till exempel att Uppsalaklubben Sallén måste lägga om sitt golv och att Akropol, Helsingborg och Ockelbo måste bygga om sina läktare för att få fortsätta spela i ligan.

Och Salléns ordförande erkänner att de nya kraven ställer till med vissa problem.

– Vi har ju försökt få hyresvärden att lägga in trägolv länge nu, men har inte lyckats hittills. Problemet är ju att det finns flera andra intressenter som använder hallen, t ex innebandyn och det är ju förstås också en kostnadsfråga, säger Ulf Magnusson som är ordförande i Sallén.

Även klubbar som satsar på att ta sig in i ligan måste uppfylla de nya kraven, vilket KFUM Borås - som vill komma in - redan gör.

Upp till 10 000 i böter
Inför nästa säsong måste också matcharrangemangen förbättras ordentligt. Det handlar exempelvis om förbättrad säkerhet, bättre resultattavlor och mediaservice.

En lista med punkter som måste uppfyllas har arbetats fram och om en klubb inte uppfyller kraven kan den drabbas av böter på upp till 10 000 kronor.

Det har ju varit vissa säkerhetsproblem under säsongen under Akropols matcher i ligan. Efter ett möte under måndagen beslöts att Rinkebyklubben kommer ha fler vakter och poliser närvarande under resten av säsongens matcher för att garantera säkerheten. 
 

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se