Längdskidor: Lina Andersson kom femma

Lina Andersson föll i sprintfinalen efter en duell med Jevgenija Sjapovalova och slutade femma. Emil Jönsson slutade sexa i herrfinalen.

Lina Andersson slutade femma vid söndagens längdsprint i estniska Otepää. Den svenska olympiasegrarinnan trivs i klassisk stil och hade imponerat i de inledande heatet, men föll i finalen efter en duell med ryskan Jevgenija Sjapovalova.

Finländskan Virpi Kuitunen vann karriärens nionde världscupseger i överlägsen stil, med norska junioren Astrid Jacobsen på andra plats.

Emil Jönsson slutade sexa i herrfinalen. Årsundaåkaren vann sin semifinal, men fastande med skidan när norrmannen Simen Östensen föll i den första kurvan.

– Det vart trångt i första kurvan och sedan låg det en norrman framför fötterna på mig. Sedan var det inte så mycket mer att göra, det är mycket tråkigt, säger Emil Jönsson till Radiosporten.

Där och då tappade svensken tappade värdefulla meter, och tappade till slut femteplatsen till Östensen.

Norrmannen Jens Arne Svartedal vann finalen.

Sagt om tävlingen

”Vi ska komma ihåg att det är sprint i ett nötskal det här”, Radiosportens expert Marie Swan om Jönssons trubbel i finalen.

”Vi har ett bra sprintlag, så bra att det är vanskligt att reda ut vilka som ska köra i VM”, förbundskapten Inge Bråten har angenämna problem.

Resultat
Världscupen herrar, 1,2 km, sprint

1) Jens Arne Svartedal, Norge
2) Vassili Rotjev, Ryssland
3) Torin Koos, USA
4) Andrew Newell, do
5) Simen Östensen, Norge
6) Emil Jönsson, Sverige

Världscupen amer, 1 km, sprint

1) Virpi Kuitunen, Finland
2) Astrid Jacobsen, Norge
3) Jevgenia Sjapovalova, Ryssland
4) Natalia Matvejeva, do
5) Lina Andersson, Sverige
6) Aino Kaisa Saarinen, Finland 

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se