Trav: Super Light sexa i Prix d’Amerique

”Klart godkänt av Super Light”. Det är travexpert Bo Franssons syns på årets Prix d’Amérique i Paris, där Jörgen Westholms häst blev bäste svensk som sexa. Loppets yngste häst, franske Offshore Dream vann.
 

Conny Nobell med Björn Goop galopperade i en första ogiltig start och hade sedan stora problem också i den giltiga. Elitloppsvinnare Conny Nobell syntes sedan aldrig till, var långt bak i fältet och slutade utanför prispengarna.

Super Light gick till ledning mitt i loppet, blev avlöst av den franske stjärnan Kesaco Phedo, tröttnade rejält sista 500 m men kom i mål som klart godkänd sexa. Romme-hästens placeringsrad i loppet är nu sexa-fyra-sexa.

Vinnaren Offshore Dream, tränad och körd av den gul- och lilaklädde Pierre Levesque, var den i loppet som hade lägst samlad prissumma. Han hade fått biljett till denna klassiker genom att som fyraåring, i december, vinna loppet Criterium Continental.

Hans angrepp på upploppet förbi Kesaco Phedo och den utvändige Kazire de Guez var av bästa märke. Segertiden blev 1,12.0, vilket är rekord i loppets 87-åriga historia.

Tvåa i mål blev Kool du Caux med Franck Nivard.

En annan av huvudfavoriterna var Jag de Bellouet, som dock galopperade dubbelt i denna karriärens sista start i Prix d’Amérique. ”Jaggen” vann loppet 2004.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se