Inför skidskytte-VM: Björn Ferry

Man förstår att skidskytten Björn Ferry vill glida ut ur skuggorna. Sveriges heta VM-hopp på herrsidan ligger än så länge i lä bakom två kvinnor i hans närhet.

 

Den ena skuggan är Anna Carin Olofssons, storstjärnan som hela Sverige känner till. Men han är också i meritmässig skugga av sin egen sambo, armbryterskan som vunnit flera VM-guld.

Efter OS har 28-årige Björn Ferry haft en fantastisk tid.

I somras blev det bröllop, i färgstark vikingastil, när han gifte sig med sin mångåriga sambo i byn Ensamheten utanför Storuman, Heidi Andersson. Just det, den hyllade armbryterskan som bl.a. varit huvudperson i en tv-dokumentär.

Och som skidskytt har Ferry i vinter, under sin sjätte tävlingssäsong, etablerat sig i absolut världselit.

När han i VM-genrepet i Pokljuka blev tvåa, tia och tolva tog sig upp till tredje plats i den totala världscupen. Jämför det med en slutlig 25:e plats ifjol.

- Det mesta har med skjutningen att göra, säger Ferry. Där har jag varit ruggigt stabil.

Och visst, särskilt i liggande skjutning, som brukar inleda alla tävlingar, har han i snitt prickat in nio skott av tio.

Men den första segern då?

Det faktum att han varit rysligt nära, med två andraplatser, utan att ha fått ta det sista steget kanske är ett ”spöke” för honom. Men det förnekar han själv.

- Jag tycker det är skitbra att vara nummer 2. Jag har kört mer än hundra världscuptävlingar och varit på prispallen i bara tre. Så varje gång det händer är det jätteskönt.

Första gången han blev tvåa var för två år sedan. Och så hände det igen i Pokljuka kort före VM, då han blev slagen med 6,6 sekunder. Och hade han inte slarvat på skjutvallen kunde segern ha kommit.

- Jag klämde fast en tomhylsa. Så det sista skottet fick jag ladda manuellt. Skönt att jag kunde refokusera, säger Ferry och använder en av alla dessa typiska skidskyttetermer.

Ibland får vi som sportreportrar spännande perspektiv. För egen del minns jag Anna Carin Olofsson som något av ”utfyllnad” i längdskidtruppen i Salt Lake City 2002. Någon intervju med henne fick inte plats i sändning.

Men jag mötte också redan då skidskytten Björn Ferry. Han hade i sitt första OS blivit 17:e man i sprint, och visst var han värd att intervjua. Det blev Sveriges bästa herrplacering i skidskyttet.

Men naturligtvis var han i skuggan – av dubbla medaljören Magdalena Forsberg.

Sedan dess har Ferry varit som bäst 16:e i ett VM, och som bäst 14:e i Turin-OS. Så nu är läget egentligen  fantastiskt bra att det ska kunna bli ett stort genombrott bland svenska folket. Men så kom förkylningen…

- Jag har legat i sängen och isolerad från de andra i tre dagar, sade han i Sportextra helgen före VM.

Där försvann tre-fyra träningsdagar, men det viktiga under landslagets vistelse i VM-orten Antholz har varit att skjuta in sig på vallen och bli van vid hög höjd.

Antholz, som det heter i italienska men tyskspråkiga syd-Tyrolen, ligger ca 1 450 meter över havet. Det innebär ungefär samma höjd som OS-området i Cesana ovanför Turin ifjol.

Stark skidåkare
Björn Ferry är i sina bästa stunder en strålande skidåkare. Han har funnits med i Sveriges längdlandslag, precis som Olofsson och Magdalena Forsberg på sin tid. Och han har i Vasaloppet kommit i mål så långt fram som på tionde plats.

Men det häftigaste vi sett av Ferry var den sista världscupstafetten före VM, då Ferry var snabbast på skidor av alla i tävlingen. Han körde bl.a. ifrån både ryssen Tchoudov och tyske stjärnan Greis så det sjöng om det. Repris i VM, tack…

Utanför skidskyttet älskar den gemytlige Björn Ferry att ta en kaffe med bulle och ”softa” med goda vänner, prata om livets väsentligheter och kanske en och annan investering på börsen.

Nu har inte så många kronor skramlat in i skidskyttekarriären, men en del av det kapital han har satsar han gärna i aktier. På sitt hotellrum har han allt som oftast ett par färska affärstidningar, och kanske en laptop som kan kopplas till börsen.

Skjuter inte på fritiden
Även om han hanterar ett gevär som få andra jagar han inte älg. Men i övrigt är han en naturlig del av livet i lappländska Storuman.

Och nu alltså ännu mer engagerad i familjelivet med Heidi, efter bröllopet i hednastil i somras. Vigselakten utfördes uppe på ett berg, ”ovanför min intervallbacke”, som Ferry berättar i Radiosport-reportaget (som kan avlyssnas här).

I skuggan av sin Heidi kan han nog tänka sig att vara – men i skidskytte skulle det inte vara fel att dela strålkastarskenet med Anna Carin Olofsson

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se