Skött om läget inför skidskytte-VM

Parallellt med alpina VM avgörs skidskyttets VM i Antholz i norra Italien. Om de tävlande avfyrar skott mot en tavla, avlossar Radiosportens Bengt Skött de rubriker som sammanfattar läget i världseliten inför helgens VM-start.

Så här ligger Sverige till, i världen...

Tvåa och 25:a på damsidan.
Det var nesligt att Kati Wilhelm i den allra sista tävlingen gled förbi Anna Carin Olofsson med tre små poäng i totala världscupen, så att Olofsson inför VM är nr 2. Helena Jonsson är 25:a, men har varit på fjärde plats som bäst i en tävling.

Både Sveriges damer och herrar har i stafetter varit på fjärde plats i vinter. Men känslan just nu är att de två sämre åkarna i bägge lagen är för svaga för att Sverige ska kunna ta stafettmedalj i VM. Tipset: Det kommer inte att hända.

Det roligaste för Sverige
Det är att vi har en också på herrsidan som konsekvent kan strida om guld, silver och brons i VM. Han heter Björn Ferry, visserligen bara tolfte man i genrepet, men i tio andra tävlingar i vinter har han placerat sig bättre. En förkylning några dagar före VM oroar dock.

Som bäst var han tvåa i en tävling där en trilskande patronhylsa kostade mer än 10 sek på skjutvallen. Han blev slagen med 6 sek. Så nära var han karriärens första seger.

Säsongens stjärnskott
Helena Jonsson, från Helgum, nära Håkan och Billan Westins hemtrakter utanför Sollefteå.

22-åriga Helena var fyra och åtta i ett par decembertävlingar. Hon är en lysande skytt. Men hon måste vässa skidåkningen för VM-medalj.

Det var synd med sjukdomar under jul och nyår - men känslan är att Jonsson är Wolfgang Pichlers tredje stora förvandlingsnummer.

Avdelningen: Aj aj aj aj aj
Det var väl fem ”aj” där... Fem prickar ska ju skjutas ner... Det har varit förtvivlat svårt för Carl Johan Bergman och Mattias Nilsson. Bergman har varit fyra som bäst - men i sju tävlingar har han inte ens varit bland dom 25 bästa.

Östersunds Mattias Nilsson var i våras på världscup-prispall i ett lopp i Holmenkollen, och han var bäst av Sveriges herrar i OS, åttonde man i en tävling. Bäst i vinter: 22:a...

Skidskyttevärlden snackar om...
Christoph Sumann - två raka vinster tätt före VM.

Han är enda kilen in i dom starka armeer som framför allt Ryssland och Norge har.

På damsidan finns fyra st superstjärnor: Två tyskor, Kati Wilhelm och Andrea Henkel. En norska, Linda Grubben. Och en svensk, Anna Carin Olofsson.

Framtiden är redan här...
med 19-åriga Magdalena Neuner. Hon är skidsnabb, men stående skjutning är ett stående jätteproblem. Men tyskan har fått sin första seger - det kan bli en repris i VM.

Emil Svendsen är en 21-årig norrman som varit tvåa, trea och trea. Kommer första segern i Antholz? Men å andra sidan...

Ingen slår Ole Einar Björndalen!
Nio starter har gett sju segrar i vinter. Och inte nog med att han har en träffprocent i skyttet som hör till de allra bästa, bättre än t.ex. Björn Ferry. Björndalen har vunnit också i längdåkarnas världscup i vinter!

Datum i februari att ”ringa in”
3 februari: Herrarnas sprint. Det är i den tävlingsformen Björn Ferry haft sina två pallplatser i vinter.

10 februari: Anna Carin Olofsson i masstart. Hennes bästa chans i VM kommer sista helgen.

Sveriges officiella mål:
En medalj. Blygsamt.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se