Saker och ting brukar gå bra i norra Italien

Det är i alla fall min personliga erfarenhet. Det gäller idrott, såväl som vissa andra situationer som utspelat sig genom åren…

Här kommer min strikt personliga lista:

* Vi tjuvåkte spårvagn i Milano, några studentkompisar och jag, en sommardag för 21 år sedan. Ingen kontrollant ertappade oss.

* Vi bevakade en av längdskidåkarnas VC-helger i Toblach i Dolomiterna, Torgny Mogren och jag. Mathias Fredriksson vann.

* Jag åkte lokalbuss från Como till Menaggio vid den undersköna Lago di Como. Föraren körde som en berusad vildhjärna. Vi kom fram till Menaggio.

* Vi bevakade olympiska vinterspel några snöiga veckor i februari för precis ett år sedan. Det blev sju guld, och sju andra medaljer i ett sju-helsikes roligt OS.

* Vi körde italiensk hyrbil på autostradan från Parma till Lugano, Lasse Granqvist och jag, en höstdag för 14 år sedan. Bilen säckade ihop, men inte alls i Italien, utan 300 m från hotellet i Lugano.

Saker och ting brukar gå väldigt bra i norra Italien.

Nu gäller det, inför skidskytte-VM i Antholz i det nordligaste av Italien, att tillbedja Nemesis, ta i trä, kräla i snön,  och ligga väldigt lågt. Och bara ödmjukt hoppas att saker och ting går bra igen.

Det går ju bra för Zlatan också.

Med bas just här i norra Italien bidrar han oerhört starkt till att Inter fått till en prydlig rekordsvit i antal segrar.

Framgångsspåret är plogat.

Ja, det har ju Anna Carin Olofsson och Björn Ferry egentligen ordnat själva, tillsammans med Wolfgang Pichler och skjuttränare Leif Andersson. Under vintern har de skördat frukter av den stenhårda fysiska barmarksträning som pågick under den varma årstiden i Ruhpolding.

Viktigt är också att de har slipat ytterligare på rörelsemönstret på skjutvallen. Även om skjutresultaten för Olofsson inte riktigt hängt med i den snabbare vapenhanteringen. Ännu.

En annan som varit betydelsefull nu på vintern, när träningens avkastning är på väg att betalas ut är Johan Wållström, i spetsen för vallateamet.

Björn Ferry – och Helena Jonsson – är vinterns största glädjespridare.

Just Ferry för att han via en jättestapel av topp-tio-placeringar lagt sig på tredje plats i den totala cupen. Men svenska folkets hjärtan vinner han inte ens med en andraplats. Första segern krävs.

Ferry är hittills en icke-vinnare, med sina två andraplatseri karriären. Han har inte ens nått högre än den förre längdprofilen Henrik Forsberg gjorde. Magdalenas make lyckades som skidskytt nå just en andraplats.

Helena Jonsson är som Carl Johan Bergman. Alltså egentligen inte en f.d. längdskidåkare. Och gemensamt är också att bägge i vinter touchat prispallen, men inte fått klättra upp.

Men om Bergman är en besvikelse, är 22-åriga Helena Jonsson ett enormt glädjeämne.

Hoppas hon gör en Baverel-Robert i VM! Alltså vinner sin första tävling i ett grandiost mästerskap (fransyskan gjorde det i Turin-OS).

Om Jonsson gör det så händer det i distansloppet. Det är mitt tips. I den tävlingsformen gynnas skarpskyttarna, eftersom de andra, som bommar, får långa tidstillägg i stället för korta straffrundor.

Alltså, Jonsson-fans bör ringa in onsdag 7 februari.

Saker och ting brukar gå bra i norra Italien. Fråga Anna Carin Olofsson!

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se