Björn Ferry till attack mot trean.

Skidskytte: Ferry misstänker dopning

Björn Ferry tyckte att trean Andy Deryzemlja åkte lite väl fort i lördagens tävling.
– Dom ska ju pinka också, vi får väl se hur medaljerna fördelas efter det, säger han till Radiosporten.

 

Björn Ferry tror att dopning är vanligt i hans egen sport. Han är dels skarpt kritisk till att förbundets egna tester är för få, dels att han aldrig sett skymten av Wadas testptaruller.

Enligt Ferry surrar också dopningsmisstankar i luften bland åkarna.

– Jag tror att vi har minst lika stora problem men att ingen åkt dit. Tydligt är att det är svårt att få fast dem, säger Björn Ferry till Radiosporten.

Han tycker inte att världseliten testas tillräckligt mycket. Själv har knappt testats under hela säsongen.

– Nu har det blivit de senaste veckorna men innan har jag bara åkt på blodtest en gång på hela säsongen. Jag har aldrig fått göra ett dopningstest i Storuman under hela min karriär.

Han sätter sitt hopp till de oberoende internationella organisationerna och kritiserar det egna förbundet.

– Det är väldigt sällan som längdförbundet har tagit någon för dopning, det har aldrig hänt tror jag. Det är samma inom skidskytte.

Efter målgången under lördagens tävling reagerade han spontant mot Ukrainaren Andy Deryzemljas fina resultat i sprinttävligen.

– Han brukar inte vara så högt upp. Normalt tar man en minut per varv och nu åkte han lika fort som Ola-Einar på slutvarvet. Men det vet man aldrig och så länge man inte vet kan man inte smutskasa någon heller, så jag har väl gjort principiellt fel, säger Björn Ferry.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".