Charlotte Kalla i täten.

Skidor: Damerna vann - herrarna nia

De svenska damerna vann världscupstafetten i Davos. Ett reservbetonat herrlag slutade först på nionde plats.

Lina Andersson, Anna-Karin Strömstedt, Charlotte Kalla och Britta Norgren skrev ett stycke rolig svensk skidhistoria på söndagen. Aldrig tidigare har svenska skiddamer vunnit en världscupstafett.

De svenska damerna vann på 4 x 5 km i Davos före tvåan Norge. Finland kom trea.

Detta bara två veckor före VM i Sapporo. Och till skillnad mot herrstafetten så var hela världseliten på plats i Davos. Enda undantaget var världscupledande Virpi Kuitunen.

Som grädde på moset vann Britta Norgren duellen mot Marit Björgen på sista sträckan. Hon orkade inte bara hänga med norskan runt hela femkilometersslingan. Hon var dessutom starkast på upploppet.

Söndagens herrstafett blev ett rumphugget VM-genrep. Bara Italien, Frankrike och Tjeckien körde med sina starkaste lag. Men Ryssland, med Sergej Sjirjajev på sista sträckan, snuvade hela trion på segern i en spurtuppgörelse.

I det reservbetonade svenska laget åkte Mats Larsson, Mikael Ojala, Johan Olsson och Marcus Hellner. Mats Larsson är sannolikt startman i VM-stafetten om några veckor. Men nu tappade han halvminuten och tätkontakten.

Talangen Marcus Hellner får nog nöja sig med 15 km fritt i VM. Den 21-årige förstaårssenioren har det flyttade U23-VM som stort säsongsmål och är ett framtidsnamn.

I Davos hade han slutsträckan och han höll kvar Sverige på nionde plats. I mål var han 1.50 från täten och bara en taktisk miss gjorde att han kom till korta mot Österrike och Schweiz i spurten.

Johan Olsson svarade för dagens bästa svenska lopp. Trots att han och Mikael Ojala skiftade sträcka.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".