Helena siktar på en bra placering.

Plugghästen Helena Jonsson siktar högt

Helena Jonsson konkurrerar med Jens Byggmark om att bli 2007 års nykomling. Idag onsdag är hon ett stort svenskt medaljhopp i VM, när damernas distanslopp över 15 km avgörs i Antholz. Sofia Domeij är sjuk.
 

Runt kl 14.25 startar Helena Jonsson i 15 km-loppet, för övrigt 30 sekunder efter den först startande svenskan Anna-Maria Nilsson från Östersund. Följ loppet från start här via Radiosportens webbradio.

Kl 14.41 startar den mest kända profilen, Anna Carin Olofsson, som redan vunnit ett silver och ett brons i Antholz-VM. Och kl 14.47 startar Sofia Domeij, som dock haft huvudvärk och bihåleproblem de senaste dagarna och är ett frågetecken.

Skytte viktigt på distansen
I ett distanslopp premieras de skickligaste skyttarna, eftersom en bom bestraffas med en minuts tidstillägg i stället för den normala korta straffrundan. Och 22-åriga Helena Jonsson hör till skidskyttevärldens 15 främsta skyttar.

Därför står Jonsson nu inför sitt unga livs främsta chans att slå igenom rejält hos svenska folket. Som bäst har hon två fjärdeplatser, bl.a. i Antholz-VM:s inledande sprintlopp.

Totalt har Jonsson, från Helgum utanför Sollefteå, fyra topp-10-platser i vinterns världscup. Och detta trots att hon samtidigt studerat i helfart på universitetsnivå.

Pluggar vid sidan av skidskyttet
Hon pluggar ekonomi och juridik på Skiduniversitetet i Östersund, och det sker via Internet eftersom hon tillbringar flera veckor i rad ute i Europa i sitt skidskytteliv.

I Radiosportens intervju berättar hon bl.a. hur landslagets förbundskapten så sent som förra veckan fått ställa upp som tentamensvakt för Helena Jonsson.

Bengt Skött, Antholz
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".