Ingen Frankrikeresa för Landis.

Ingen Floyd Landis i Tour de France

Den dopningsmisstänkte amerikanen Floyd Landis, som vann Tour de France 2006, kommer inte att delta i årets upplaga av tävlingen.

Det har han meddelat i en skrivelse till den franska anti-dopningsbyrån på torsdagen.

Floyd Landis vann i stor stil 2006 års Tour de France. Amerikanen testades dock positivt för testosteron efter den sista bergsetappen i alperna och sen dess har det förekommit spekulationer angående Landis framtid som cyklist.

Förhör sköts upp
Utredningar mot honom har startats både i USA och i Frankrike. När den franska anti-dopningsbyrån (AFLD) på torsdagen skulle inleda förhören med representanter för Floyd Landis så sköts det hela på framtiden.

Detta sen Floyd Landis i ett brev till AFLD lovat att han inte kommer att delta i Tour de France eller i någon annan cykeltävling i Frankrike 2007. Anledningen till detta är att Landis och hans rådgivare vill koncentrera sig på den utredning som just nu pågår mot honom i USA.

Testet var positivt
Det var efter den 17:e etappen av Tour de France som Landis ska ha testats positivt för testosteron. Landis körde ifrån alla helt på egen hand och när han krossade mållinjen i Morzine var han nästan sex minuter före tvåan Carlos Sastre.

Detta inträffade dessutom dagen efter det att amerikanen helt gått in i väggen och tappat nio minuter på täten. Landis och hans försvarare har tidigare hävdat att proverna som Landis lämnade efter etappen behandlats fel och att Landis i själva verket inte alls testats positiv.

Den 14:e maj ska Landis förhöras av USADA och därefter kan utredningen i Frankrike också komma igång. Om Landis förklaras skyldig stängs han av i två år och blir den första vinnaren i Tour de France’s 104-åriga historia som blir av med segern.

Tidigare nyheter

Petter Johansson
petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".