Guldlaget jublar med överlycklige tränaren Wolfgang Pichler.

Guld till Sverige i mixstafett

Sverige tog hem guldet i mixstafetten i skidskytte-VM. Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry och Carl Johan Bergman ingick i guldlaget som trots bitvis darrigt skytte vann i Antholz.

Helena Jonsson var först ut för Sverige och efter att ha behövt använda två av extraskotten växlade hon in som trea, drygt 17 sekunder bakom Norge.

Olofsson la grunden
Anna Carin Olofsson visade styrka direkt på sin andrasträcka. Visserligen fick hon ta till extraskott på båda skjutningarna men i spåret var ”Aco” överlägsen.
 
Hon gick ikapp och förbi ledande Norge och gav herrarna ett gyllene läge när hon skickade ut Björn Ferry i ledarposition.
Nervöst i skyttet
Även för Ferry svajade skyttet. Han bommade båda första- och extraskott i båda skjutningarna men lyckades samla ihop sig till träff och slapp straffrundor.

Bakom jagade Norge och Frankrike men Ferry bet ihop och kunde växla över till svenska ankaret Carl Johan Bergman 13,4 sekunder före Norge, och drygt 25 före det franska laget.

Bergman höll på slutsträckan
Carl Johan Bergman var snabb både i spåret och på skjutvallen och trots att även han bommade i både liggande och stående så höll han undan och tog Sverige till guld.
 
Med en svensk flagga i handen åkte han i mål där han omfamnades av de övriga lagmedlemmarna.

Frankrike knep till slut silvret, 27,6 sekunder bakom Sverige, och Norge slutade på bronsplats, 36,4 bakom.
 

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Svenska VM-guld i skidskytte

1958: Adolf Wiklund.
1986: Eva Korpela.
1997: Magdalena Forsberg (distans), Magdalena Forsberg (jaktstart).
1998: Magdalena Forsberg (jaktstart).
2000: Magdalena Forsberg (jaktstart).
2001: Magdalena Forsberg (distans), Magdalena Forsberg (masstart).
2007: Mixedstafett (Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry och Carl Johan Bergman).

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".