Inget OS-guld i mixedstafett.

VM-guld i mixedstafett - men inte i OS

Mixedstafetten fick VM-status i skidskytte för två år sedan, men någon OS-gren lär det inte bli inom en överskådlig tid.

Damer och herrar i samma stafettlag sjösattes i skidskytte för två år sen med ett eget litet VM i samband med en världscup i Ryssland.

Förra året tävlades det i mixedstafett i VM, även då helt i skymundan. Då blev Sverige sexa.

Nu har grenen fått ett genombrott för svensk idrottspublik, i och med den svenska kvartettens guld, lägligt nu när sprintstafetten bakades in i den festliga stora VM-veckan.

Nästa år går VM i Östersund, och enligt vad Radiosporten erfar så blir mixedstafetten då en kvällstävling på skidstadion utanför Östersund.

Radiosporten har talat med en tävlingschef på Internationella skidskytteförbundet som ger tummen upp. Beslut tas först i maj, men så lär det bli.

Men mixedstafetten finns ändå fortfarande i skidskyttets periferi.

Den här sporten har precis fått in mass-starten i OS-programmet. Det blir mass-start också i Vancouver-OS om tre år. Men sen vet skidskyttesporten inte om masstarten finns med 2014.

Dagens guldkantade mixedstafett lär inte vi inte få uppleva inom överskådlig tid, men VM-guld glänser det också.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".