Bengt Saltin om FIS-ordförandens utspel

En del av ”snacket” under Åre-VM har handlat om dopning. Debatten väcktes när presidenten i Internationella Skidförbundet (FIS), Gianfranco Kasper, sade sig vänta en våg av dopningsfall.

Det var i tyska medier som FIS-ordföranden Kasper sade att han väntade sig en våg av dopningsfall när analyserna av tillväxthormon blir mer utvecklade.

Kasper menar att ökningen av muskelmassa i benen på utförsåkare, och backhoppare, är förunderlig och att det därför kan ligga annat än hård träning bakom.

En av dem som har god insyn på det medicinska inom skidsporten, är nyss avgångne ordförande i FIS medicinska kommitté, Bengt Saltin. Såhär säger han om Kapsers utspel:

– Generellt så är jag glad för att han har den här oron. [...] Det finns ju ingen chans att hävda sig i alpin skidåkning i dag utan en enorm muskelkraft i benen. [...] Det är ju helt klart att både tränare och aktiva är medvetna om den möjligheten (att dopa sig) men jag tror också att kulturen är god i de flesta länderna och att det inte är en möjlighet som man ser ska brukas.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista