Susanne Nyström spurtvann Tjejvasan

Susanne Nyström låg undanskymd i tätklungan de sista två milen. Men när upploppet nalkades dök hon upp med de bästa krafterna i behåll.

Susanne Nyström vann den 19:e Tjejvasan efter en tuff spurtstrid där sju åkare var inblandade.

De två huvudfavoriterna i Tjejvasan, Elin Ek och Hilde G Pedersen, tog var sitt spurtpris under de tre milen från Oxberg till Mora.

Men när upploppet nalkades dök Susanne Nyström upp med de bästa krafterna i behåll. Nyström fanns med i tätklungan som de sista två milen bestod av åtta åkare men hon valde en mer undanskymd position fram till upploppet.

– Jag försökte att dra så lite som möjligt. Inte jobba i onödan och spara på krafterna. Det är det som är den rätta taktiken i sådana här lopp, säger Susanne Nyström till Radiosporten.

Tvåa in på upploppet
När åkarna svängde in på upploppet var Nyström tvåa, den position hon helst ville ha. Segertiden för Nyström blev 1.30,48.

– Då kände jag att chanserna var stora. Det är inte bra att vara först in, då får man inte med sig den farten man får när man kommer bakifrån, säger Susanne Nyström.

Segern i Tjejvasan var Nyströms största seger i karriären, så här långt. På meritlistan sedan tidigare fanns SM-brons individuellt på tremilen 2006.

Nyström tävlar för Piteå Elit men bor i Mora och tränar en del i Vasaloppsspåren. Någon start i Vasaloppet blir det dock inte för Nyström.

Resultat:

1) Susanne Nyström, Piteå, 1.30.48
2) Sofia Bleckur, Mora, 1.30.49
3) Elin Ek, do, 1.30.49
4) Kati Venäläinen, Finland, 1.30.54
5) Ulrica Persson, Vansbro, 1.30.54
6) Jenny Hansson, Östersund, 1.30.56
7) Hilde G Pedersen, Norge, 1.30.59
8) Maria Rydqvist, Östersund, 1.31.08
9) Agnetha Aasheim, Norge, 1.33.31
10) Marte Elden, do, 1.33.31

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista