Engman satte svenskt rekord i kula

Helena Engmans comeback och genrep inför EM i Birmingham blev bra. Nytt svenskt rekord i kula på 17,46 under inomhus-SM.

Helena Engmans svenska rekord i kula på inomhus-SM kom överraskande för henne själv.

– Sen att jag skulle krypa upp mot mitt personliga rekord utomhus det trodde jag inte, säger Helena Engman till Radiosporten.

30-åriga Helena Engman från Piteå-klubben Riviera var helt överlägsen i SM. Alla hennes tre godkända resultat hade räckt till guld. I tredje omgången kom rekordstöten 17,46.

Engman satte själv det förra inomhusrekordet, 17,17, i en tävling i Tyskland i mitten av januari.

Lördagens kultävling i inne-SM blev Helena Engmans comeback, och genrep inför nästa veckas EM i Birmingham. Med 17,46 klättrade hon till 14:e plats på årsbästalistan för Europa, som den såg ut på lördagseftermiddagen. Men då bör påpekas att sex av damerna före Engman är ryskor.

Hennes personrekord utomhus, 17,51, är bara en centimeter från Linda-Marie Mårtenssons svenska rekord från 1999. Engman satte sitt personbästa på Finnkampen ifjol. Hon har bara blivit bättre med åren.

Helena Engman tror att hon har styrkan för att stöta ännu längre. Målet i EM är att gå vidare från lördagens kval.

– Om jag gör det här resultatet tror jag det räcker till final och eventuellt bland de åtta bästa, säger Helena Engman.

Förra året hade hon problem med en skada i magen. Nu har Helena Engman mage att sikta mot EM-final.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista