Stjärncyklisten Jan Ullrich lägger av

Den tyske stjärncyklisten Jan Ullrich slutar. Det meddelade den forne Tour de France-vinnaren vid en presskonferens i Hamburg idag. Han lämnar dock inte cykelsporten helt och hållet.

En av de största cyklisterna i modern tid, Jan Ullrich, avslutar sin aktiva karriär. Beslutet meddelades på en presskonferens i Hamburg på måndagen.

Den 33-årige tysken vann Tour de France 1997, Vuelta España 1999 och vann både guld och silver vid olympiska spelen i Sydney 2000.

Ullrich fick senare under karriären stå i skuggan av fenomenale Lance Armstrong och slutade tvåa i Tour de France fem gånger (1996, 1998, 2000, 2001, 2003).

Jan Ullrich har senaste året varit indragen i en spansk dopningsutredning och kastades ut från Tour de France i somras, detta trots att ingenting hittills bevisats emot tysken.

– Jag känner mig utpekad som en kriminell person trots att jag inte har något att dölja, sa Ullrich på presskonferensen där inga frågor fick ställas.

Jan Ullrich lämnar dock inte cykelsporten helt utan kommer att fungera som rådgivare åt det österrikiska laget Volksbank.

Petter Johansson
petter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista